Delegaţie buzoiană, parte a Proiectului european pentru tineret „Cigarette? No, Thnx!”

Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a continuat să diversifice oferta educațională creștină non-formală pentru tineri prin derularea Programului eparhial pentru tineret Vade mecum, juvenis!, propus și coordonat de Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul.

În acest sens, în perioada 15-22 iulie 2017 a avut loc la Tesalonic un schimb intercultural între 40 de  tineri, invitați de mai multe organizații preocupate de educarea acestora, din Grecia, Italia, Malta, Cipru și Turcia, în cadrul proiectului european pentru tineret „Cigarette? No, thnx!”, finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Erasmus +.

Gazdelor de la grupul informal de tineri Greek Odysseuses și celorlalți participanți, selectați în proiect, li s-a alăturat și echipa Eparhiei Buzăului şi Vrancei, ne-a transmis Pr. prof. Cristian Marius Dima, Consilier eparhial.

Pe parcursul celor șapte zile, organizatorii, împreună cu liderii de grupuri și tinerii participanți, cu diverse fonduri culturale și educaționale, au elaborat o serie de activități de învățare participativă, în echipe mixte, folosind metode și instrumente non-formale dintre cele mai apreciate, dar și originale, pentru atingerea obiectivelor împotriva fumatului activ și pasiv, spre consolidarea competențelor sociale, interculturale, lingvistice și digitale, dar și spre încântarea tuturor beneficiarilor.

Pornind de la studierea cauzelor fumatului, dar și ale deprinderilor de vicii și creării dependențelor, în general, pe lângă abordarea dramatică a rolului diferitelor tipuri de familie în sprijinirea fumătorului, în contextul legislativ privind fumatul public din ce în ce mai restrictiv în diferite țări europene, dar și pe alte continente, echipei i-a revenit sarcina de a pregăti activități pentru a analiza fumatul în contrast cu alte obiceiuri rele: consumul de alcool, de droguri, jocurile de noroc etc.

Un episod de referință din acest proiect l-a constituit workshopul realizat de cercetătorii din cadrul Facultății de Științe Medicale a Universității Aristotel din Salonic care au prezentat în laboratoarele lor programul de sprijin pentru cei care doresc să renunțe la fumat: Smoke Free Brain (Creier fără fum).

Rezultatele finale ale demersurilor echipei buzoiene, alături de cele ale activităților propuse de celelalte delegații participante, au fost prezentate în cadrul unui eveniment public, Show me what you’ve done here, kid! („Arată-mi ce-ai făcut aici, copile!”), organizat de gazde la Centrul de Diseminare a Cercetării din cadrul aceleiași universități, joi, 20 iulie 2017, cu auditoriu avizat și transmis în direct pe internet, spre folosul tuturor, inclusiv al celor interesați de acasă.

Comentarii Facebook


Știri recente