Delegație a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului la Württemberg

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului derulează un parteneriat ecumenic cu Episcopia Evanghelică Luterană din Württemberg, Germania. Timp de 20 de ani parteneriatul s-a concretizat pe mai multe paliere, în special în domeniul filantropiei și asistenței sociale.

Parteneriatul a început în anul 1994 pe fondul unei colaborări între teologul clujean Radu Preda, astăzi director al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România, pe vremea când era bursier al Bisericii Evanghelice din Germania, și consilierul bisericesc evanghelic Manfred Wagner, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

În urma acestei colaborări s-au realizat mai multe schimburi. Pe de o parte, a fost dorința Bisericii Ortodoxe de a reînnoi arta filantropiei creștine și modul de implicare în misiunea socială, de care a fost privată în anii comunismului, iar de cealaltă parte, dorința Bisericii Evanghelice din Württemberg de a redescoperi spiritualitatea, iconografia și gândirea părinților, pe care Ortodoxia le păstrează ca mod de viață.

Parteneriatul ecumenic între Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului și Biserica Evanghelică Luterană din Württemberg s-a concretizat pe mai multe paliere, în special în domeniul filantropiei și asistenței sociale. S-au făcut lucrările de modernizare, restaurare și completare la edificiul Catedralei arhiepiscopale din Cluj, lucrări la mănăstirile: Salva, Florești și Piatra Fântânele, tipărirea primului catehism din România de după Revoluția din decembrie 1989, a unei cărți de rugăciuni ortodoxe, organizarea căminului de bătrâni la Mociu, județul Cluj, primul de acest fel din eparhie, deschiderea Policlinicii „Christiana” din Cluj-Napoca, înființarea postului Radio Renașterea, tabăra de tineret de la Valea Vadului, județul Cluj, sau taberele de lucru de la Piatra Fântânele, județul Bistrița-Năsăud, precum și sprijinirea cu burse a tinerilor teologi din eparhie.

„Credem că, la rândul nostru, le-am oferit fraților germani posibilitatea de a lua act de spiritualitatea ortodoxă, de a participa la viața noastră liturgică și duhovnicească, de a realiza că pe primul plan este Împărăția lui Dumnezeu și că toate celelalte se vor adăuga nouă. Este foarte importantă implicarea socială, dar primează viața spirituală, care dă consistență slujirii caritative”, a declarat Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Manifestare la Stuttgart

Pentru a marca cei 20 de ani de parteneriat între Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Biserica Evanghelică Luterană din Württenberg, Episcopul Frank Otfried July a organizat o întâlnire spirituală ce se desfășoară la Stuttgart, între 29 și 31 iulie, la care participă IPS Mitropolit Andrei, alături de o delegație de la Centrul eparhial din Cluj-Napoca.

„Pe parcursul celor două zile vor avea loc câteva vizite oficiale, precum întâlnirea cu ministrul federal pentru probleme și afaceri europene Peter Friedrich din Guttenberg, o vizită la asociația internațională de tineret, precum și la Parohia Ortodoxă din Stuttgart. Ziua de miercuri este dedicată oficial parteneriatului, astfel că într-o clădire a Bisericii Evanghelice din Stuttgart va avea loc o întâlnire de lucru pe mai multe secțiuni, în cadrul căreia se va face un bilanț a ceea ce s-a realizat până acum, dar vor fi schițate și proiecte de viitor.

„Vor fi discuții legate de colaborările dintre Facultatea de Teologie Ortodoxă, reprezentantă prin pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, și Institutul Teologic Pedagogic din Stuttgart, reprezentat de prof. Stefan Hermann. De asemenea, se va lua în discuție misiunea socială, fiind prezenți din partea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului: consilierul social Liciniu Câmpean și doamna Gabriela Trâmbițaș, din partea Societății Femeilor Ortodoxe, și misiunea de tineret, temă care va fi abordată, din partea eparhiei, de inspectorii pe probleme de tineret de la nivelul județelor Cluj și Bistrița-Năsăud, Radu Copil și pr. Tudor Mudure. Tot miercuri va fi organizată o seară festivă dedicată acestui parteneriat, în care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și Excelența Sa Episcopul Evanghelic Frank Otfried July, prin cuvântările lor, vor realiza un bilanț, dar și o prognoză a viitorului acestei relații, care se dorește a fi una de folos pentru ambele părți. În final va fi prezentată o prelegere despre Ortodoxie și Protestantism, felul în care acești 20 de ani de parteneriat au îmbunătățit sau au schimbat percepția asupra celor două confesiuni conviețuitoare în spațiul transilvănean de secole, cu foarte bune rezultate până astăzi”, a precizat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Bogdan Ivanov.

Comentarii Facebook


Știri recente