Delegaţia Patriarhiei Române a asistat la ceremonia de spălare a picioarelor oficiată de Patriarhul Ierusalimului

Spălarea Picioarelor

Delegaţia Patriarhiei Române care va aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim a asistat în Joia Mare la ritualul de spălare a picioarelor oficiat de Patriarhul Teofil al Ierusalimului.

„După Sfânta Liturghie oficiată în Biserica reprezentanţei Patriarhiei Române la Ierusalim, delegaţia s-a deplasat la Biserica Sfântului Mormânt unde a participat la ceremonia de spălare a picioarelor săvârşită, după tradiţia veche, în faţa bisericii Sfântului Mormânt de Patriarhul Ierusalimului”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica Arhim. Teofil Anastăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

Membrii delegaţiei au vizitat astăzi: Biserica Sfântului Mormânt, Biserica Învierii, Golgota, Piatra Ungerii, mormântul Domnului Hristos, cetatea Betleemului, Mănăstirea Sf. Sava cel Sfinţit din pustia Iudeii. Ei au adus cinstire moaştelor Sfântului Ioan Iacob Românul aflate în Mănăstirea Hozeva.

Sfinţenia Cuviosului Ioan Iacob Românul a fost proclamată de Patriarhia Ierusalimului în 31 ianuarie 2016. Hotărârea de proclamare a canonizării Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ a fost luată în şedinţa Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, din toamna anului 2015.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinţilor în 20 iunie 1992, sub numele de Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ, având zi de prăznuire 5 august, data trecerii sale la Domnul.

În cursul serii, delegaţia Patriarhiei Române a participat la slujba Deniei celor 12 evanghelii în Biserica Reprezentanţei Patriarhiei Române din Ierusalim.

Din delegaţia condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, fac parte:

  • Arhim. Nectarie Şofelea, Exarh Administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor,
  • Arhim. Policarp Chiţulescu, Consilier Patriarhal,
  • Arhim David Petrovici, exarh pentru zona de munte a Arhiepiscopiei Bucureștilor,
  • Pr. Ioan Dragomir, Consilier Patriarhal,
  • Pr. Ştefan Ababei, Consilier Patriarhal,
  • Pr. Cezar Antonio Dumitrascu, Consilier Patriarhal.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în seara zilei de sâmbătă, 7 aprilie 2018, delegaţia Patriarhiei Române va aduce Sfânta Lumină de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cu un avion special, închiriat de Patriarhie.

Foto credit: Patriarhia Ierusalimului

Comentarii Facebook


Știri recente