Delegația Ministerului Apărării Naționale s-a întâlnit cu membrii Parohiei Românești din Bolzano

Delegația Ministerului Apărării Naționale care a participat la inaugurarea Monumentului Eroilor Români din Bolzano, în nordul Italiei, a vizitat luni și comunitatea parohială a românilor din oraș.  Militarii au scris ulterior pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale despre dorul de țară al românilor de acolo și dorința lor de a reveni acasă chiar și după ce au stat mai mult de un deceniu în Peninsulă.

Membrii delegației Ministerului Apărării Naționale au fost primiți cu pâine și sare de credincioșii parohiei, care erau îmbrăcați în costume populare.

„Așa-i că nu-mi sunt greșite planurile? Tot mai bine e acasă”, le-a spus oaspeților din țară o româncă din Bolzano care petrecuse 15 ani în Italia.

„Eu mi-am crescut aici patru nepoți, am avut grijă de ei până s-au făcut mari, dar acum m-aș întoarce la mine acasă”, a aprobat-o altă doamnă, mai în vârstă.

Delegația Ministerului Apărării Naționale prezentă la Bolzano pentru inaugurarea unui monument al eroilor români s-a întâlnit cu românii de la Parohia Bolzano luni, 20 iunie 2022. Foto: Laurențiu Turoi

„Poveștile celor două femei sunt de fapt poveștile majorității românilor din diaspora”, a scris marți pe pagina de Facebook a ministerului căpitanul Mirela Vîță, membră a delegației de la Bolzano.

Ea mai remarcat un lucru: „Copiii ne priveau curioși uniformele, unii mai curajoși se băgau în vorbă, doar că celor micuți le scăpau mai mult cuvinte în italiană, pe care au auzit-o de la naștere”.

„Mi-au rămas în minte straiele lor populare, țesute în tinerețe de bunici și împachetate cu grijă în valize de cei de azi, purtate în autobuze și avioane până departe. Ieri, am văzut cum arată patriotismul, în mijlocul unei mici comunități de români din nordul Italiei”, a mai scris căpitanul Mirela Vîță.

Membra delegației Ministerului Apărării a relatat și cuvintele spuse la despărțire de Părintele Paroh Lucian Milășan: „Drum bun, mergeți să apărați țara, că acolo vrem să ne întoarcem!”

Delegația Ministerului Apărării Naționale prezentă la Bolzano pentru inaugurarea unui monument al eroilor români s-a întâlnit cu românii de la Parohia Bolzano luni, 20 iunie 2022. Foto: Laurențiu Turoi

Militarii români au mers la Bolzano împreună cu Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, pentru a participa, alături de Ministrul Apărării din Italia și militarii italieni, la inaugurarea monumentului dedicat eroilor români decedați în Primul Război Mondial și înhumați în Cimitirul Militar din Bolzano.


Parohia Bolzano are hramul „Izvorul Tămăduirii” și activează la adresa Via dei Cappuccini 1.

Foto credit: Laurențiu Turoi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente