Delegaţia care va aduce Sfânta Lumină în România a fost primită de Patriarhul Ierusalimului

Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, a primit în Vinerea Mare vizita delegaţiei Patriarhiei Române care va aduce în țara noastră Lumina de la Biserica Mormântului Domnului.

Delegaţia este condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

În cadrul întrevederii, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a oferit Patriarhului Teofil un dar liturgic şi a transmis un mesaj de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Preafericirea Sa a mulţumit şi a adresat Părintelui Patriarh Daniel urări pascale cu prilejul apropiatei Sărbători a Învierii Domnului.

De asemenea, la întâlnire a fost prezent arhim. Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan.

Vizita delegaţiei la locurile sfinte

Membrii delegației au ajuns miercuri în Ţara Sfântă şi au fost întâmpinaţi la aeroport de Arhim. Teofil Anăstăsoaie împreună cu reprezentanţi ai Ambasadei României la Tel Aviv.

Delegaţia a vizitat Aşezământul Românesc de la Ierusalim, locul Botezului Domnului, Mănăstirea Sf. Gheorghe Hozevitul, Mănăstirea Sf. Gherasim de la Iordan, precum şi locuri de închinare de la Betleem, Ierusalim şi Galileea.

Liturghie Patriarhală

În Joia Mare au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Teofil în Biserica Sf. Ap. Iacov, primul apostol al Ierusalimului.

Alături de Preafericirea Sa a slujit Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul şi ierarhi din Patriarhia Ierusalimului.

După Liturghie, delegaţia a asistat la ceremonia spălării picioarelor oficiată de Patriarhul Teofil în curtea Sfântului Mormânt.

Ziua s-a încheiat cu o recepţie la Reşedinţa Patriarhală la care au participat delegaţiile din Bisericile Ortodoxe surori prezente la Ierusalim pentru a primi Sfânta Lumină.

Episcopul Timotei slujind alături de Patriarhul Ierusalimului. Foto credit: Patriarhia Ierusalimului.

Rugăciune pentru Patriarhul Diodor

Membrii delegaţiei au participat în Vinerea Mare, începând cu ora 15:00, la Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf, slujbă oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Teofil împreună cu mai mulţi ierarhi din Bisericile Ortodoxe surori.

De asemenea, delegaţia condusă de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a vizitat Catedrala Sfinţilor Apostoli de pe Muntele Măslinilor.

Trisaghion la mormântul Patriarhului Diodor. Foto credit: Basilica.ro

„Cu acest prilej am oficiat un Trisaghion la mormântul Patriarhului Diodor al Ierusalimului, care a iubit mult poporul roman. Acesta a trecut la cele veşnice în anul 2000”, a declarat Episcopul Timotei Prahoveanul pentru Agenţia de ştiri Basilica.

Alături de Preasfinţia Sa, din delegaţie fac parte consilierii Eparhiali ai Arhiepiscopiei Bucureştilor Pr. Costinel Ailioaie şi arhid. Aurel Vlaicu şi monahul Andrei Nechifor, Consilier Patriarhal.

Lumina Sfântă

Lumina Sfântă va fi adusă anul acesta în România pentru a unsprezecea oară cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului Iisus Hristos.

Tradiţia a fost instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2009.

De atunci, în fiecare an o delegaţie a Patriarhiei Române participă la ceremonialul de la Mormântul Domnului şi aduce Lumina Sfântă în România.

Cu ajutorul delegaţiilor eparhiale venite pe Aeroportul Henri Coandă în seara zilei de 27 aprilie 2019, Lumina Sfântă va ajunge la credincioşii români din ţara noastră în noaptea de înviere.

Citeşte şi: Sfânta Lumină de la Ierusalim va fi adusă în România de Sfintele Paști 

Comentarii Facebook


Știri recente