Decizie istorică pentru bisericile din Turcia

Guvernul de la Ankara a hotărât retrocedarea tuturor bunurilor confiscate începând din anul 1936 de la instituțiile minorităților religioase din Turcia, informează „Ziarul Lumina”. Măsura este privită ca o reacție la preocupările Uniunii Europene privind tratamentul aplicat minorităților în această țară candidată la aderarea la UE. Printre principalii beneficiari ai acestui decret se numără Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului, despre care se crede că ar urma să primească înapoi aproape 1.000 de proprietăți.

Decizia a fost anunțată înaintea unui dineu, la care au luat parte, la Istanbul, premierul Recep Tayyip Erdogan și reprezentanți ai comunităților creștine și evreiești. Premierul a vorbit despre această hotărâre ca făcând parte din măsurile decisive pentru democratizarea țării și a recunoscut că nedreptățile care au avut loc în trecut au provocat mari suferințe grupurilor religioase minoritare. La rândul său, Patriarhul și-a exprimat încrederea în viitor. Turcia a confiscat din 1936 încoace proprietăți în valoare de miliarde de dolari aparținând Bisericii armene și grecești, confiscări declarate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) drept ilegale. Printre proprietățile confiscate se află spitale, școli și cimitire. În situația în care aceste proprietăți au fost vândute unor terțe părți, statul va acorda despăgubiri egale cu prețul de piață.

Cu toate că decretul înseamnă un câștig important pentru creștinii din Turcia, asta nu înseamnă că Biserica va reintra în posesia Catedralei ‘Sfânta Sofia’, cea mai importantă biserică a vechiului Imperiu Bizantin, întrucât aceasta a fost confiscată imediat după căderea Constantinopolului, în 1453, când a fost transformată în moschee. A rămas cea mai importantă moschee a orașului, până în 1931, când a fost închisă publicului pentru patru ani, urmând ca în 1935 să devină muzeu. În prezent, în Turcia trăiesc aproape 100.000 de creștini de diferite confesiuni și 25.000 de evrei, în mijlocul a 74 de milioane de musulmani.

Comentarii Facebook


Știri recente