De ziua mondială a breslei, prof. Adriana Căruntu omagiază munca asistenților sociali din Arhiepiscopia Bucureștilor

„Ziua Mondială a Asistenței Sociale este un prilej de a ne aminti importanța specialiștilor care lucrează în acest domeniu în slujba membrilor comunității, răspunzând chemării Mântuitorului Iisus Hristos”, transmite prof. Adriana Căruntu, inspector eparhial și directoarea Centrului de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Un exemplu demn de urmat de asistent social este al Doamnei Cicely Saunders. Născută la data de 22 iunie 1918 în Barnet, Hertfordshire, aceasta s-a format ca asistentă medicală, asistentă socială  și în cele din urmă ca medic. Implicată în îngrijirea pacienților cu boli terminale încă din 1948, a ținut prelegeri pe larg pe acest subiect, a scris multe articole și a contribuit la numeroase cărți”, precizează Adriana Căruntu într-un text transmis redacției Basilica.ro.

„Dame Cicely a fondat St Christopher’s Hospice în 1967 ca primul hospice care face legătura între controlul  durerii și simptome, îngrijirea plină de compasiune, predarea și cercetarea clinică. St Christopher’s a fost un pionier în domeniul medicinei paliative, care este acum stabilită în întreaga lume.”

„Asistenții sociali pot schimba destine, pot rămâne în istoria comunității pentru implicarea, vocația și dăruirea lor”, afirmă Prof. Adriana Căruntu.

„În cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, asistenții sociali au susținut permanent activitatea de îngrijiri paliative a Centrului Sf. Nectarie, au identificat persoanele bolnave din comunitate, au fost la căpătâiul cazurilor sociale ajutându-i să aibă un sfârșit demn.”

În prezent, toți asistenții sociali din Arhiepiscopia Bucureștilor participă lunar la proiectul Academia de Îngrijiri Paliative organizat de Fundația Bucuria Ajutorului, la inițiativa Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”.

Ziua mondială a asistenței sociale este sărbătorită în a treia marți din luna martie. Sărbătoarea își propune să evidențieze realizările asistenței sociale, să sporească vizibilitatea serviciilor sociale pentru viitorul societăților și să apere justiția socială și drepturile omului.

„Respectarea diversității prin acțiune socială comună” este tema Zilei mondiale a asistenței sociale 2023.

În anul 2022, Biserica Ortodoxă Română a desfășurat o bogată activitate social-filantropică şi medicală prin 767 instituții și servicii sociale, având în derulare 1.243 proiecte și programe sociale.

În Arhiepiscopia Bucureștilor, primul hospice – Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” – a fost coordonat de Adriana Căruntu, asistent social cu studii juridice și un master în consiliere și absolventă a European Palliative Care Academy.

Acest hospice, înființat prin grija Administrației Patriarhale și a conducerii Arhiepiscopiei Bucureștilor și cu aportul susținut al Consilierului Social Filantropic și Misionar, a fost prima astfel de instituție medicală cu activitate spitalicească din București.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente