De Sf. Nicolae, prima biserică ortodoxă din Baia Mare și-a serbat ocrotitorul

Prima biserică ortodoxă din Baia Mare și-a serbat joi ocrotitorul, pe Sf. Ier. Nicolae. Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” este prima biserică a creştinilor ortodocşi din Baia Mare și datează din 1922. Românii ortodocşi nu au avut dreptul la biserică proprie până atunci, din cauza stăpânirii străine.

În cuvântul rostit la Sf. Liturghie, Episcopul Iustin a spus că Sf. Nicolae este „unul dintre cei mai mari şi iubiţi Sfinţi ai Bisericii lui Hristos”.

Preasfinția Sa a vorbit despre viața marelui ierarh și a subliniat că el este cinstit ca ocrotitor al „acestei biserici de suflet”, dar și al multor băimăreni.

„Să ne ajute Dumnezeu să-l cinstim pe Sfântul Nicolae, să-i urmăm pilda vieţii şi să ne rugăm ca să ne ocrotească şi să ne întărească în bisericile care sunt sub ocrotirea lui; dar şi poporul nostru românesc să rămână şi să mărturisească dreapta credinţă a lui Dumnezeu cu demnitate, cu libertate şi cu fermitate”, a spus la final ierarhul.

Biserica Sfântul Nicolae din Baia Mare

Prima biserică a creştinilor ortodocşi din Baia Mare a fost construită în 1922.

Până atunci, din cauza stăpânirii străine nu aveau voie să construiască biserici, iar activitatea liturgică se desfășura într-un spaţiu amennajat într-o fostă sală de sport a fostului gimnaziu din apropiere, donată de Consiliul oraşului Baia Mare.

Biserica Sf. Nicolae din Baia Mare. Foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Acea biserică amenajată cu turn şi cupolă de preotul paroh de vrednică pomenire Alexiu Latiş, protopopul Băii Mari, a fost târnosită de episcopul Nicolae Ivan al Clujului în 1929.

În 1980, în plin regim comunist, pe acelaşi spaţiu mic, biserica a fost refăcută din temelii, sub pretextul consolidării, încât a ajuns la forma în care se află azi, după planurile arhitectului Constantin Pena, o biserică de o frumuseţe deosebită, mult cercetată şi iubită de credincioşi.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente