De la botez toți suntem candidați pentru sfințenie – Mitropolitul Andrei al Clujului la parohia Leurda

Mitropolitul Andrei al Clujului a afirmat duminică la parohia Leurda că „de la botez toți suntem candidați pentru sfințenie”.

În omilia din 3 iunie, ierarhul a vorbit credincioșilor despre însemnătatea duminicii tuturor sfinților și despre cele trei condiții pentru a deveni sfinți.

Ierarhul a spus că prima condiție este „harul lui Dumnezeu pe care îl primim gratuit”, care „S-a revărsat la Rusalii și rămâne în Biserică. Îl primim prin botez, îl primim prin spovedanie, îl primim prin cuminecătură, prin cununie, prin maslu, prin cele șapte taine”.

Referindu-se la cea de-a doua condiție pentru sfințenie, și anume faptele bune, Mitropolitul Andrei al Clujului a afirmat că „aici suntem noi în culpă, deoarece nu întotdeauna faptele noastre sunt bune”.

El a semnalat că Evanghelia din duminica tuturor sfinților „ne spune nouă că-L mărturisim de Domnul Hristos tocmai prin faptele noastre”.

A treia condiție este credința dreaptă, a explicat ierarhul: „credința aceasta să o ținem, să o ținem până când ne mutăm în eternitate, pentru că această credință, dacă e să o definim, o definim cu vorbele Sfântului Pavel: credința este adeverirea celor nădăjduite”.

Pentru a încuraja pe credincioși să urmeze sfinților, Mitropolitul Andrei a spus în cuvântul rostit la Sfânta Liturghie că „pentru fiecare dintre noi există un loc în calendar”.

Sfințirea altarului de vară

Liturghia duminicală oficiată de Mitropolitul Clujului a fost precedată de sfințirea altarului de vară al Parohiei Leurda, informează site-ul oficial al mitropoliei.

La finalul slujbei, pentru activitatea deosebită desfășurată în parohia Leurda, pr. paroh Marius Nicolae Iuga a fost hirotesit iconom stavrofor.

Preotul paroh a mulțumit ierarhului pentru prezență și i-a dăruit o icoană reprezentând pe Mântuitorul Iisus Hristos, pictată de o fiică a parohiei.

De asemenea, pentru susținerea oferită comunității parohiale, primarul comune, Silviu Boldor, a primit din partea Înaltpreasfinției Sale o Diplomă de apreciere.

Istoricul bisericii

În anul 1894 credincioșii din Leurda au cumpărat din comuna Chiuiești o biserică de lemn, cu hramul „Sfinții Mihail și Gavriil”.

În toamna anului 1997, deoarece se afla într-o stare avansată de degradare, biserica a fost oferită Muzeului Județean Bistrița, unde poate fi vizitată și astăzi.

Actuala biserică unde se săvârșesc slujbele a a fost adusă în anul 1925 din localitatea maramureșeană Rohia.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente