De Izvorul Tămăduirii, Mitropolitul Teofan propune medicamentul cel mai eficace pentru răul din noi

„De obicei, noi vedem răul în alţii: în cei care ne conduc, uneori în preoţi, în duşmanii noştri, vedem răul peste tot în jurul nostru şi nu avem capacitatea să vedem răul din noi”, a atras atenția Mitropolitul Teofan vineri, 3 mai 2019, la hramul bisericii noi a Mănăstirii Zosin din județul Botoșani.

Ierarhul a semnalat că în interiorul nostru „foarte multe răni se cer a fi tămăduite” și a relatat o pildă referitoare la greșeala de a vedea doar răul din afară:

„Un sfânt al Bisericii Ortodoxe Sârbe descria această situaţie folosind imaginea unei cetăţi care este asaltată de duşmani şi comandantul, împăratul cel mai mare al acelei cetăţi, se luptă şi toată oştirea o îndreaptă spre năvălitorii care doresc să intre în cetate, dar nu ia seama la duşmanii cei dinlăuntru, la trădătorii cei dinlăuntru, la duşmanii care poate pe dedesubt, prin galerii subterane, au intrat în cetate. Toată atenţia împăratului este orientată spre duşmanii din afară, dar nu-şi dă seama că sunt mult mai periculoşi duşmanii cei dinlăuntru”, a spus ierarhul.

Părintele Mitropolit a amintit și cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur care spunea că „nici un rău nu poate să ni-l facă cineva din afară. Singurul rău adevărat este cel care se face şi care ne roade înăuntru şi care ne gâtuie şi care ne înlănţuie înlăuntrul nostru”.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat că „adevăratul creştin, dacă doreşte să alunge răul din lume, trebuie să înceapă cu el însuşi”, informează Doxologia.

„Iar dacă doreşte să alunge şi răul din viaţa altora, să şi-l asume pe acesta, să se vadă pe sine responsabil pentru răul pe care-l fac alţii, cel puţin pentru faptul că nu ne-am rugat îndeajuns pentru cei ce sunt cuprinşi de rău; doar răul care este asumat, acela este îndepărtat”, a semnalat ierarhul.

Medicamentul cel mai eficace pentru răul din noi

„Medicamentul cel mai eficace pentru răul din noi şi pentru răul din lume este duhul de pocăinţă, care ar trebui să cuprindă întreaga noastră fiinţă”, a insistat Părintele Mitropolit.

Înaltpreasfinția Sa a spus că „dacă duhul de pocăinţă se răspândeşte la mai mulţi, atunci se mântuie şi ţara şi lumea şi întreg neamul omenesc”.

„E bine să privim în primul rând la răul din noi, din ograda proprie, nu la răul de dincolo de ziduri, iar pocăinţa este apă curăţitoare, medicament împreună cu dumnezeiasca Împărtăşanie, care poate să ne aducă multă alinare şi în cele din urmă vindecare prea multelor răni care ne cuprind în mod special sufletul”.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Teofan a oficiat slujba Aghesmei mici. Pelerinilor le-au fost oferite pe lângă apa sfințită pachete cu mâncăruri tradiționale din partea Mănăstirii Zosin.

Foto credit: Doxologia / Bogdan Bulgariu

Comentarii Facebook


Știri recente