De ce un bun creștin împlinește regulile jocului?

La hramul Mănăstirii Pângărați, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a explicat de ce un bun creștin își asumă și împlinește regulile căii pe care a pornit, fie că este vorba de viaţa monahală sau de căsătorie.  

În predica rostită luni, IPS Teofan a citat din Sfântul Apostol Pavel, care spune că ostașul „nu ia cununa, dacă nu s-a luptat după regulile jocului”, şi a precizat că împlinirea regulilor evidenţiază, de fapt, prezența lui Dumnezeu în viața omului.

„Dacă te-ai făcut călugăr, împlinește regulile călugăriei. Dacă te-ai căsătorit, împlinește regulile viețuirii adevărate în viața de familie. Și cei din viața de mănăstire, și cei din viața de familie, împlinind cele pe care le au de împlinit sau tinzând să le împlinească, primesc în cele din urmă mângâierea Duhului Sfânt”, a spus Mitropolitul Teofan.

Ierarhul a subliniat că orice încercare, dacă este depăşită, aduce fericire duhovnicească.

„Încercarea la început”, a spus Mitropolitul Teofan, „pare să nu ducă la bucurie, dar, în cele din urmă, încercarea, suferința, calea cea strâmtă, îi aduc omului bucurii nenumărate, iar bucuria este definiția creștinului celui adevărat”.

În cadrul slujbei, Mitropolitul Teofan l-a hirotosit protosinghel pe părintele Vichentie Pătatu din Mănăstirii Pângăraţi. Foto credit: Doxologia.ro/Flavius Popa

Biserica veche a Mănăstirii Pângăraţi, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, a fost construită în anul 1560 de Alexandru Lăpuşneanu. Noul locaş de cult a fost construit începând cu anul 2003, în timpul stăreției părintelui arhimandrit Teofil Lefter.

Foto credit: Doxologia.ro/Flavius Popa

Comentarii Facebook


Știri recente