De ce parohiile din diaspora au atras cele mai multe fonduri de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Europarlamentarul Gheorghe Cârciu i-a explicat miercuri jurnalistului Val Vâlcu de ce parohiile românești din diaspora au primit cea mai mare parte a fondurilor oferite prin Departamentul pentru Românii  de Pretutindeni al guvernului, pe care l-a condus în ultimii ani.

„Biserica este singura care face toate cele cinci tipuri de (activități eligibile pentru) finanțare: educație, cultură, spiritualitate, media și societatea civilă. Deci Biserica este singura asociație – ca să-i spun așa – care acoperă toate cele cinci programe”, a spus fostul secretar de stat.

„De aceea, Biserica a primit, raportat cu alte tipuri de asociații, care fac un singur tip de activitate – ori cultură, ori media –, cumulat, a primit mai mulți bani.”

„Cred că este firesc să fie așa și statul trebuie să fie partener cu Biserica și Biserica partenerul statului, în folosul românilor, oriunde s-ar afla ei. Avem peste un milion de români în afara granițelor”, a mai spus Gheorghe Cârciu.

În ultimii ani, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a oferit 470 milioane de lei pentru 1.200 de proiecte dedicate românilor din afara granițelor, a reconectat cu țara 13.000 de copiii români din diaspora și din comunitățile românești istorice (prin Taberele ARC) și a asigurat sprijin financiar pentru 15.000 de elevi, profesori și studenți din Ucraina.

Foto credit: Facebook / Gheorghe Cârciu (alături de Ambasadoarea Laura Popescu și comunitatea românilor din Leeds, Marea Britanie)


Știri recente