De ce avem nevoie de duhovnic?

Avem nevoie de un om străvăzător, un om care poate să-și dea seama de niște situații pe care noi înșine, părtinitori fiind, nu le putem sesiza și nu le putem rezolva.

– Părinte Teofil, de ce avem nevoie de un duhovnic, de un îndrumător în viață?

– E bine să avem duhovnic, pentru că e bine să ne verificăm cu o conștiință străină de conștiința noastră și cu o conștiință superioară conștiinței noastre. Avem nevoie de un om străvăzător, un om care poate să-și dea seama de niște situații pe care noi înșine, părtinitori fiind, nu le putem sesiza și nu le putem rezolva. Și atunci e nevoie de cineva între noi și Dumnezeu, un om al lui Dumnezeu, care să ne descopere voia lui Dumnezeu, avem nevoie de un om care să asculte mărturisirile noastre, care pentru noi înseamnă și o ușurare sufletească. Avem nevoie de un om care să știe mai bine decât noi ce trebuie să facem ca să înlăturăm din viața noastră cele rele și să ne întărim în cele bune. Asta însă nu înseamnă totdeauna că cel care se spovedește are și un duhovnic.

Sunt atâția credincioși ai noștri care nu au duhovnic, chiar dacă se spovedesc la un preot duhovnic. Adică nu au un om de care să atârne cumva, un om pe care să-l consulte în anumite situații. Cineva care se spovedește o singură dată pe an, cum ar fi în postul Paștelui, nu poți să zici că are duhovnic, ci s-a spovedit la un preot duhovnic. La fel cei care se spovedesc foarte rar, poate mai rar decât o dată pe an sau chiar dacă se spovedesc de două, de trei ori pe an, nu poți să zici că au duhovnic, ci au un preot la care s-au spovedit sau se pot spovedi la mai mulți preoți, care au darul duhovniciei. Duhovnic ai atunci când depinzi de cel care îți este duhovnic, când ai conștiința că ai un duhovnic, când ești doritor să-i cunoști îndrumarea, când cauți îndrumare la el.

(Întâmpinări, Interviuri cu Părintele Teofil Părăian, realizate de Sabin Vodă, Editua Sophia, București, 2000, pp. 22-23)

(Articol preluat de pe www.doxologia.ro)

Comentarii Facebook


Știri recente