De ce a fost „invitat” Sf. Stelian la sărbătoarea Bucureştilor: A fost un ocrotitor al copiilor pe timp de ciumă, spune Patriarhul Daniel

„A fost un ocrotitor al copiilor pe timp de ciumă, a salvat o mulţime de copii şi a adus mângâiere într-o mulţime de familii care aveau copii bolnavi”, a motivat Patriarhul Daniel decizia de a aduce moaştele Sfântului Stelian Paflagonul la sărbătoarea Bucureştilor, mai ales în această situaţie sanitară delicată.

„De aceea, astăzi, noi am avut binecuvântarea să cinstim deodată cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi moaştele Sfântului Stelian, Ocrotitorul Copiilor”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat şi un alt motiv pentru care moaştele Sfântului Stelian s-au aflat la Patriarhie spre cinstire credincioşilor.

„Întrucât a fost proclamat Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor de către Patriarhia Română, ne-am gândit că este bine să aducem pe Sf. Stelian Paflagonul ca invitat al Sfântului Cuv. Dimitrie cel Nou”.

Sfintele moaşte au fost aduse de la biserica Sfântul Stelian-Lucaci din Bucureşti, ctitoria  Mitropolitului Ștefan al II–lea din anul 1736.

Racla în care sunt așezate sfintele moaște datează din 12 aprilie 1941.

Câteva aspecte din viaţa Sfântului Stelian:
  • A fost singurul supravieţuitor dintre fraţii săi şi s-a bucurat de multă dragoste părintească;
  • A împărţit toată averea şi a intrat în monahism;
  • A dus o viaţă ascetică într-o peşteră, fiind hrănit de un înger;
  • În timpul epidemiei de ciumă a tămăduit foarte mulţi copii.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente