De când a început pandemia, nu au reuşit să ajungă la medic. A ajuns la ei „Sănătate pentru sate”

Cea mai nouă ediţie a campaniei de „Sănătate pentru Sate” a avut loc sâmbătă, iar beneficiarii au fost şaptezeci de persoane din localitatea prahoveană Dârvari.

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au mers însoţiţi de medici specialiști în medicină generală, ORL, cardiologie și gastroenterologie.

După triajul epidemiologic, ei au beneficiat de investigație EKG, ecografie abdominală și ecografie cardiacă.

Acțiunea a fost organizată cu sprijinul Parohiei Dârvari.

„În această perioadă de pandemie, de aproape doi ani, majoritatea persoanelor din mediul rural nu au reușit să ajungă la medic, cu atât mai mult la medicul specialist”.

„Astfel că această activitate este binevenită, deoarece medicii, care au venit în mod voluntar, au oferit servicii medicale și consultații medicale gratuite pentru persoanele din acest sat”, a declarat părintele paroh Daniel Cimpoieru.

Unul dintre medici, Camelia Sărăţeanu, specialist gastroenterologie, a enumerat câteva dintre afecţiunile identificate la pacienţii examinaţi.

„Majoritatea pacienților consultați sunt vârstnici, cu multiple comorbidități și afecțiuni cronice nemonitorizate”.

„Din cauza contextului epidemiologic actual, acești pacienți nu au avut acces la investigații de specialitate. Am depistat afecțiuni cardiace, afecțiuni din sfera ORL și patologie gastro-intestinală”, a spus Camelia Sărăţeanu.

Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale, a explicat de ce sunt benefice aceste acţiuni locuitorilor de la sate.

„Prin astfel de activități îi scutim pe oameni să mai meargă până la oraș, în special pe cei care sunt vârstnici sau bolnavi și se deplasează foarte greu, motiv pentru care renunță la a mai merge la medic”.

„De asemenea, știm că unele investigații trebuie plătite, iar oamenii nu își permit aceste costuri, mai ales cei care nu au niciun sprijin, niciun ajutor în apropiere”, a punctat el.

În cadrul campaniei „Sănătate pentru Sate” au fost organizate 73 de acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi și Giurgiu. Peste 9.000 de persoane au beneficiat până acum de asistenţă medicală gratuită.

Foto credit: Voluntarii Catedralei Naţionale

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…