De Acoperământul Maicii Domnului, la Biserica din Vlaherne liturghia va fi slujită în limba română

Părintele Sergiu Vlad, parohul comunității românești din Istanbul, a anunțat joi că anul acesta, la Biserica din Vlaherne, liturghia va fi oficiată în limba română.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a dat binecuvântarea pentru această slujire din metropola turcă ce odinioară purta numele Sfântului Împărat Constantin.

Astfel, credincioșii români sunt așteptați să se roage Maicii Domnului în biserica în care ea însăși și-a arătat Sfântul Acoperământ cu peste un mileniu în urmă.

Nu este pentru prima dată când la Biserica din Vlaherne se slujește în limba română, iar aceasta nu este deloc întâmplător. Însuși numele bisericii („a Vlahilor”) arată situarea acesteia într-o zonă legată de prezența proto-română la Constantinopol. Urmașii geților din Sciția Minor se așezaseră la marginea cetății, conduși de Blachernos.

Biserica din Vlaherne a fost a doua cea mai importantă din Imperiul Roman de Răsărit (Bizantin) după Sfânta Sofia.


În prezent, comunitatea ortodoxă românească din Istanbul numără aproximativ 3.000 de persoane și își desfășoară slujbele la Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” de pe malul răsăritean al golfului „Cornul de Aur”, lăcaș reconstruit din temelie cu o danie a Sf. Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu.

Foto credit: Comuinitatea Ortodoxă Română din Istanbul (arhivă, Biserica Vlaherne)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente