„De aceea pictez, ca să aduc liniște”

Este considerat cel mai important pictor al Ortodoxiei europene, maestrul școlii românești de frescă bizantină. Lucrează cu un sentiment autentic de bucurie, căci își consideră munca dar către Dumnezeu. L-am întâlnit pe șantierul de pictură de la Catedrala „Nașterea Domnului” din Brăila alături de soția sa, pictorița Maria Popescu-Dragomir, cu care face cea mai bună echipă în viață și pe schelă. Genialitatea lui Grigore Popescu-Muscel, dublată de calitățile sale umane rarisime, este marcantă.

Privesc de câteva ceasuri bune cu atenție și bag de seamă că pictura dumneavoastră (sobră, elegantă, echilibrată, luminoasă) vorbește, ori mi se pare mie?

Pictura bisericească trebuie să vorbească prin figuri, prin ochii, mișcările și gesticulațiile fiecărui personaj, prin armonia cromatică. Auzul, șoapta, trăirea – dacă le pui în reprezentare bizantină, atunci înseamnă că merită să faci pictură. Dinamismul – asta face ca o lucrare să trăiască. E bine ca totdeauna să pui în valoare esența și traseul pe care trebuie să-l joace o pictură într-un ansamblu, iar detaliile să fie evidențiate atât cât să nu atragă atenția, pentru a nu diminua trăirea duhovnicească. Pictura trebuie să asigure numai mediu pentru rugăciune, pentru trăirea duhovnicească.

Fiecare milimetru de perete, accesibil sau nu privirii, este atent lucrat, ceea ce îmi confirmă că aveți o înțelegere completă a mesajului picturii bisericești.

Vedem cum întâmplări din Evanghelii sunt atât de scurte, dar atât de puternice ca mesaj. Și atunci vine întrebarea: noi unde ne situăm față de ceea ce au făcut Evangheliștii? Ei au putut să sintetizeze lucrurile, ar trebui să ne îndreptăm și noi spre acea exprimare a lor, prin mijloacele pe care le avem – culoarea, pensulația, vibrația, armonia cromatică sau câteodată chiar forțată (o armonie pentru a pune în valoare o idee, altădată surprinde retragerea și crearea unei stări din aceea de așteptare, de surdină). Sunt aspecte cu care ne confruntăm și cred că aici e frumusețea picturii: felul cum gândești o lucrare. Și, după ce ai realizat-o, să știi că ai reușit un pic din ceea ce ai gândit.

Mai multe informații în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente