De 9 ani Ziarul Lumina

Cotidianul „Ziarul Lumina” al Patriarhiei Române împlinește mâine, 7 februarie 2014, 9 ani de la prima apariție. Tipărit pentru prima dată la Iași, pe 7 februarie 2005, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, „Ziarul Lumina” este distribuit astăzi în toată țara.

Manifestările dedicate evenimentului aniversar au început încă de astăzi, 6 februarie, în redacția Ziarului Lumina din Capitală, prin oficierea slujbei Aghesmei mici, de către părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor „Lumina” și coordonatorul Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, ostenitori ai Publicațiilor „Lumina”.

„Am săvârșit o lucrare sfântă care împletește rugăciunea și munca. Dictonul monastic în tradiția Sfinților Părinți este „ora et labora”. Pentru noi toți, spațiul acesta al Publicațiilor „Lumina” este un spațiu de osteneală, de lucrare întru slujirea Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, știm că instituția pe care o slujim împreună are ca primă activitate comuniunea și comunicarea dintre oameni și Dumnezeu. De aceea, noi spunem că atunci când venim aici la serviciu, noi venim ca la biserică, pentru că lucrarea și osteneala noastră trebuie să fie în același timp o rugăciune. Andrei Tarkovski vorbea despre filmul ca rugăciune. Noi încercăm să transformăm activitatea noastră de fiecare zi în rugăciune, să vedem jurnalismul ca rugăciune. Acesta este țelul nostru, ca atunci când lucrăm să fim în rugăciune și când suntem în rugăciune să fim de fapt în lucrarea de curățire a noastră, de iluminare și de mai mare umplere de sfințenia și harul lui Dumnezeu în viața noastră”, a spus părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, la finalul slujbei.

„Ziua propriu-zisă de 7 februarie, atunci când se împlinesc 9 ani de la apariția primului număr al Ziarului Lumina va fi sărbătorită în mod jurnalistic printr-un număr festiv al cotidianului, așadar un număr care conține mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de asemenea cuvinte de felicitare și de bună continuare din partea mai multor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și, sigur, articole dedicate evenimentului”, a precizat pentru Radio TRINITAS părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor „Lumina”.

Aniversarea va continua, săptămâna viitoare, la Iași.

„În data de 14 februarie vom lansa la Iași o carte care face parte din colecția Media Christiana – Seria Lumina, o carte de interviuri scrisă de o colegă de-a noastră, de Otilia Bălinișteanu. Taifasuri cu tâlc se numește cartea, o carte care adună între coperțile unui volum mai multe interviuri de colecție din Ziarul Lumina publicate într-o perioadă mai lungă de timp, din anul 2006 până în anul 2011-2012″, a mai spus părintele Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor „Lumina”.

Pe lângă redacția centrală de la București, cotidianul mai are încă alte cinci subredacții la Iași, Cluj, Sibiu, Craiova și Timișoara. „Ziarul Lumina” aduce zilnic cititorilor informații de actualitate, reportaje care surprind momente importante din viața comunităților de ortodocși români din țară și străinătate, documentare, opinii și atitudini. Cotidianul are și o ediție electronică, ziarullumina.ro, cu știri actualizate în timp real.

Ziarul Lumina face parte, alături de „Lumina de Duminică” și „Vestitorul Ortodoxiei”, din publicațiile „Lumina” ale Patriarhiei Române. Cotidianul are un tiraj de peste 22.000 de exemplare.

Comentarii Facebook


Știri recente