Daruri și binecuvântare pentru copiii din centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeșului

Și în acest an, la praznicul Sf. Ier. Nicolae, membrii centrelor de tineret din Episcopia Caransebeșului au desfășurat numeroase activități în plan duhovnicesc și artistic, reunite sub îndemnul: „Să-l cunoaștem pe Moș Nicolae”, după cum ne-au transmis Diac. Pavel Canea și Darius Herea.

La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș în ziua prăznuirii Sf. Ier. Nicolae a fost oficiată Sfânta Liturghie de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, alături de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii foarte mulți copii s-au împărtășit cu Sfintele Taine, primind și daruri din partea Centrului eparhial.

Oravița

La Oravița, ziua de prăznuire a Sf. Ierarh Nicolae a fost plină de emoții și surprize pentru membrii Centrului Sf. Ecaterina din localitate. Încă din seara zilei de 5 dedembrie, părintele paroh Gelu Moldovan, a fost prezent în mijlocul copiilor, explicându-le importanța celor două Sfinte Taine specifice Anului euharistic în Patriarhia Română: Spovedania și Împărtășania. După acest moment, cei care au împlinit deja șapte ani s-au îndreptat spre biserică unde s-au spovedit – unii chiar pentru prima dată – pentru a se pregăti așa cum se cuvine pentru a doua zi. În ziua praznicului, la Sfânta Liturghie, cu mic cu mare, membrii centrului s-au împărtășit, iar la final au fost răsplătiți cu daruri din partea parohiei și a ostenitorilor centrului.

Reșița

Și la Reșița, membrii Centrului de tineret „Sf. Ier. Nicolae” din cartierul Govândari și-au cinstit așa cum se cuvine ocrotitorul. Astfel, în ajunul sărbătorii, copiii au luat parte la săvârșirea slujbei Acatistului Sf. Nicolae, iar apoi au prezentat o scenetă dedicată Nașterii Mântuitorului Hristos. În continuare, s-a desfășurat un târg de Crăciun în cadrul căruia copiii au valorificat ornamentele și decorațiunile realizate de ei, iar la final au luat parte la o agapă frățească alături de părinți și de coordonatorii centrului. A doua zi, în cadrul Sfintei Liturghii, cei care s-au pregătit prin spovedanie, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului.

Moniom

Membrii Centrului de tineret „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din cartierul Moniom al municipiului Reșița au desfășurat, la rândul lor, o serie de activități specifice la praznicul Sf. Ier. Nicolae. Încă din ajun, copiii, alături de coordonatorii și voluntarii centrului, s-au reunit și au desfășurat un atelier de decorațiuni specifice, după care au particiat la slujba Vecerniei celei mari, săvârșită în biserica parohială. A doua zi, aproximativ 50 de copii, membrii ai centrului, dar și alți copii din municipiu, s-au reunit la Sfânta Liturghie unde s-au împărtășit cu Sfintele Taine. La final, copiii au interpretat un scurt program de colinde, au primit cuvântul de învățăură din partea preotului paroh și, desigur, mult așteptatele daruri din partea Sfântului Nicolae.

Moldova Nouă

Ca-n fiecare an „moșul cel sfânt și bun” n-a uitat să vină spre a aduce darul său nici tinerilor din Parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Protopopiatul Moldova Nouă, localitatea Moldova Nouă. Praznicul Sfântului Nicolae s-a făcut spre folosul tuturor celor prezenți în biserică moment de bucurie, mai ales când în timpul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, la momentul chinonicului s-a cântat „Colindul Sfântului Nicolae”. Clipe înălțătoare au trăit toți cei prezenți și atunci când au fost împărțite de preoții parohiei, daruri din partea Sfântului întru-tot darnic. Un moment important l-a constituit mai ales darul cel mai de preț al Bisericii – împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului a unui mare număr de tineri, beneficiari ai programelor sociale și de tineret ale parohiei, precum și ai parteneriatelor cu Școlile din localitate.

Câlnic

În Biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Câlnic s-a desfăşurat a XIII-a ediţie a proiectului parohial „Sf. Nicolae – ocrotitorul copiilor”. Programul a cuprins o vizită la Grădiniţa şi Şcoala din localitate, unde elevii prezenţi au fost răsplătiţi cu generozitate. De asemenea, în aceeaşi măsură a fost răsplătit şi un grup de elevi de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Aurora” din Reşiţa, coordonaţi de doamna prof. Ionela Roiban, ce are un parteneriat de colaborare cu parohia. După-amiaza programul a continuat în locaşul de cult, unde după recital de poezii şi colinde, cei prezenţi au fost răsplătiţi în aceeaşi măsură. Proiectul a continuat seara cu diverse acţiuni caritabile, fiind vizitate câteva familii cu o stare socială mai precară.

Fârliug

Urmare unei bune colaborări dintre Școala cu clasele I-VIII și biserica din Fârliug, s-a demarat un proiect de ajutorare a copiilor, și bătrânilor care provin din familii defavorizate din localitate. Proiectul constă în servirea unei mese calde duminicale, în incinta Școlii, a 15 copii, dar și transportul mâncării la domiciliul bătrânilor. Aceste acțiuni au avut loc pentru prima dată în ziua cinstirii Sfântului Ierarh Nicolae – prietenul copiilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…