Darul patriarhului pentru Mănăstirea Putna exprimă comuniunea românească în Iisus Hristos prin rugăciunile Maicii Sale

Părintele Patriarh a oferit duminică Mănăstirii Putna mai multe daruri, dintre care cel mai important este un Sfânt Potir și un Sfânt Disc realizat la Atelierele Patriarhiei Române. Acestea „exprimă comuniunea românească în Iisus Hristos, prin rugăciunile Maicii Domnului, care este ocrotitoarea Grădinii Sale”, a spus Preafericirea Sa.

„În secolul al XV-lea, când unii călugări voiau să plece de la Bisericani, din județul Neamț, la Muntele Athos, zicând că acolo este Grădina Maicii Domnului, Maica Domnului  s-a arătat într-un stejar, care a dăinuit până nu demult, și a zis: «Și aici este Grădina Mea, rămâneți în mănăstire». Și, de atunci, se spune că România este Grădina Maicii Domnului”, a amintit Patriarhul României.

„Într-adevăr, prin multele mănăstiri, biserici, prin credința poporului, țara noastră este Grădina Maicii Domnului”, a spus el.

„Deci Maica Domnului, fiind ocrotitoarea poporului român, împreună cu Ștefan cel Mare și cu toți sfinții români și toți sfinții în general, este în mod deosebit și ocrotitoarea tinerilor, care, cu 150 de ani în urmă, au avut inițiativa Serbării de la Putna. Aici sunt o mulțime de tineri prezenți, care arată continuitatea unui ideal”, a continuat Preafericitul Părinte Daniel.

„De aceea, am ales simbolul liturgic cel mai puternic, și anume am ales să oferim mănăstirii Sfântul Potir și Sfântul Disc, pe care le folosim la Sfânta Împărtășanie. Și acestea trebuie folosite mai ales la hramurile Mănăstirii Putna: Adormirea Maicii Domnului,  Ștefan cel Mare și Sfânt și Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”, a adăugat el.

„Oferim acestea Părintelui Stareț : Vă mulțumim și vă felicităm pentru toată lucrarea frumoasă pe care o săvârșiți aici nu numai la marile sărbători, ci în fiecare an. Să trăiți întru mulți ani!”, a mai spus patriarhul.

Sfintele odoare sunt confecționate din argint masiv și lucrate în filigran aurit.

Părintele Patriarh a mai oferit așezământului monahal un kilogram de tămâie a Magilor, tămâie naturală din Oman, și cărți de la Editurile Patriarhiei.

Pentru credincioși, Preafericirea Sa a oferit șase mii de iconițe care reproduc icoana Adormirii Maicii Domnului pictată de părinții iconari din Mănăstirea Putna și oferită Catedralei Mântuirii Neamului în 2018.

„Mănăstirea Putna a oferit Catedralei Naționale icoanele praznicale mari, pentru că și catedrala este mare. Și noi le multiplicăm și le oferim ca binecuvântare. Aici, pe verso, este însemnată binecuvântarea Noastră. Noi vă oferim aceste iconițe ca semn de binecuvântare, de prețuire și ca semn de încurajare”, a spus Patriarhul Daniel.

Părintele Arhiepiscop Calinic i-a oferit Părintelui Patriarh Daniel, din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a Mănăstirii Putna, o icoană realizată la Atelierul Giorgios Art.


Părintele Patriarh Daniel se află la Mănăstirea Putna în perioada 14-16 august, unde participă la hramul principal și la cele mai importante evenimente din seria de manifestări „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”.

Manifestările, desfășurate sub egida Patriarhiei Române și a Patriarhiei Române, marchează 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni din 1871. Organizată de Mihai Eminescu și generația sa, aceasta a reprezentat momentul cristalizării idealului de unitate națională a românilor din toate provinciile istorice.

Luni, Partriarhul Daniel și Președintele Academiei, Ioan Aurel Pop, se întâlnesc cu cei peste 650 de tineri participanți la Congresul Studențesc Aniversar, organizat la 150 de ani de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…