Danemarca | PS Macarie la slujba Sfântului Arhidiacon Ștefan: „Creștinismul se confundă cu martiriul”

PS Macarie la slujba Sfântului Arhidiacon Ștefan

Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, a oficiat Sfânta Liturghie în parohia Sfinții români din Roskilde, Danemarca. Slujba a fost oficiată în data de 27 decembrie 2016.

În cuvântul rostit, ierarhul a vorbit despre martiriul actual în creștinism, exemplificând cu mucenicia Sfântului Arhidiacon Ștefan.

În a treia zi de Crăciun, în plina bucurie a marelui Praznic, Sfântul Ștefan ne aduce aminte că istoria și destinul creștinismului se confundă cu martiriul. Cine era Sfântul Ștefan? Un tânăr curajos, plin de entuziasm și insuflat de harul Sfântului Duh, un tânăr care era atât de curat în intențiile sale și străin de orice patimă în așa fel încât chipul său strălucea ca al unui înger. Cu toate acestea, acest înger în trup, acest tânăr angelic a fost ucis cu pietre, cu sălbăticie și cu necruțare. Ucis fiind cu pietre, în aceste chinuri, asemenea Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe cruce, a înălțat o rugăciune pentru ucigașii săi, a spus părintele episcop.

De asemenea, Preasfinția Sa a evidențiat curajul și înălțimea actului mucenicesc al Sfântului Ștefan.

Cred că aceasta este cea mai înaltă treaptă a viețuirii creștine, să ai milă față de ucigași în timp ce tu ești ucis fără de milă. De aceea noi cei care suntem împreună cu Sfântul Ștefan, în acest martiriu în ținuturile scandinave, îl rugăm să ne ocrotească și să ne ajute în mărturisirea noastră, a subliniat Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

La finalul slujbei, credincioșii prezenți, împreună cu copiii din parohie, au cântat colinde tradiționale românești.

***

În următoarele zile, Părintele Episcop Macarie, va face mai multe vizite caritabile  în Danemarca și Suedia la  credincioșii bolnavi și însingurați din așezămintele spitalicești și sociale și la domiciliul acestora.

Comentarii Facebook


Știri recente