Dacă nu-L iubim pe Dumnezeu, orice iubire a noastră se epuizează, spune PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Antim din Capitală. În omilia sa, el a explicat versetul prin care Hristos le cere creștinilor să Îl iubească pe El mai mult decât pe casnicii lor. „Dacă nu-L iubim pe Dumnezeu, orice iubire a noastră se epuizează, se usucă, scade și dispare”, a spus ierarhul.

„Evanghelia ne vorbește despre atașamentul nostru față de familie, față de bunuri, față de rudenie”, a amintit el, citând versetul: „Cel ce iubește pe mamă sau pe tată mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubește pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine” (Matei 10, 37).

„Ne cere Hristos să nu-i iubim pe cei de o seminție cu noi? Nicidecum. Ba din contra, una din poruncile Decalogului este să iubești pe tatăl tău și pe mama ta, dacă vrei să trăiești mulți ani pe pământ”, a spus episcopul vicar patriarhal.

Să nu inversăm valorile

„Dar să nu inversăm valorile în viața noastră. Dacă privim ce se  întâmplă în jur, vedem că adevărații creștini iubesc din toată inima pe mamă și pe tată și nu-i abandonează în azil”, a continuat el.

„Un adevărat creștin iubește pe fiu sau pe fiică, chiar dacă a rămas să-l crească singur, sau chiar dacă fiul sau fiica s-a născut cu un handicap, chiar dacă nu are mijloace materiale să-l crească”, a adăugat Preasfințitul Părinte Varlaam.

„Pentru că iubirea noastră pentru părinți, pentru frați, pentru surori, pentru cei de o rudenie cu noi se întreține din iubirea noastră față de Dumnezeu, care face inima noastră o cupă plină de iubire din care se pot împărtăși toți cei din jurul nostru.”

Împlinirea omului este câștigarea vieții veșnice

„Iată care este înțelesul iubirii noastre față de Dumnezeu și față de familie. Trebuie să primeze iubirea față de Dumnezeu.”

Preasfințitul Părinte Varlaam a mai spus că „sfințenia este împlinirea umanului și împlinirea poruncii lui Dumnezeu: «Fiți sfinți precum Tatăl vostru cel din ceruri sfânt este»”.

„Această vocație a omului după sfințenie vine din faptul că el este creat după chipul lui Dumnezeu cel sfânt”, a explicat el.

„Iar Biserica este laboratorul în care noi, străduindu-ne să împlinim voința lui Dumnezeu, ne sfințim viața. Vocația omului este sfințenia, iar destinația lui ultimă este Împărăția Cerurilor, este viața veșnică”, a mai spus episcopul vicar patriarhal.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente