„Dacă avem credință puternică nu trebuie să ne temem de duhurile necurate” – Patriarhul Daniel

În predica rostită duminică, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a spus credincioşilor prezenţi la Paraclisul Catedralei Naţionale că „dacă avem credință puternică nu trebuie să ne temem de duhurile necurate”.

Explicând textul biblic citit, Părintele Patriarh a menţionat că „Evanghelia de astăzi ne arată că tocmai demonii recunosc dumnezeirea Domnului nostru Iisus Hristos, dar și dorința Mântuitorului de a elibera pe oameni de duhurile rele”.

Potrivit Preafericirii Sale, iniţiativa de a merge în ţinutul Gadarei pentru a elibera pe cei doi oameni din robia demonilor i-a aparţinut Domnului Hristos Care i-a avut în atenţia Sa.

„Iisus din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor a venit nechemat în Gadara ca să arate că El a venit în lume să elibereze pe oameni de păcat și de stăpânirea puterilor demonice”.

„El Însuși s-a dus acolo unde demnitatea umană era umilită și chinuită de demoni. Aici vedem iubirea Lui milostivă, El nu așteaptă să fie chemat acolo unde este suferință”, a spus Patriarhul României.

Deşi Mântuitorul Hristos nu le-a făcut nimic, „demonii aflaţi în cei doi oameni se simțeau chinuiţi doar prin prezența fizică a lui Iisus”, a explicat Patriarhul.

Pe demoni îi chinuia bunătatea, iubirea milostivă a lui Iisus care contrasta cu răutatea demonilor.

În continuarea predicii, Părintele Patriarh a evidenţiat de ce Mântuitorul a îngăduit ca demonii să intre în animale şi anume, „pentru a arăta că demonii nu au putere nelimitată, iar atunci când Hristos Dumnezeu le poruncește să-i elibereze pe oameni, ei îi eliberează”.

Patriarhul a explicat şi de ce Domnul Hristos a îngăduit o pagubă materială pentru locuitorii cetății Gadara.

Aceștia erau robiţi de câștigul material din comerț și prea indiferenţi față de suferința celor doi oameni.

Locuitorii cetății Gadara în loc să-I mulțumească lui Iisus că i-a vindecat pe cei doi demonizaţi, care acum erau pașnici, ei L-au rugat să plece din ţinutul lor. „Vedem aici lipsa lor totală de recunoștință”, a subliniat Părintele Patriarh.

Textul biblic de astăzi este dovada faptului că „Hristos nu predică evanghelia doar prin cuvinte, ci și prin gesturi și fapte minunate. El nu este indiferent față de suferința oamenilor și merge și acolo unde nu e chemat”, a spus Patriarhul Daniel.

Pentru a nu fi afectaţi de duhurile rele, Patriarhul a îndemnat să urmăm un program duhovnicesc.

„Programul vieții creștine este lepădarea de Satana și unirea cu Hristos, pe Care Îl mărturisim Împărat și Dumnezeu”.

„Când ne unim cu Hristos prin rugăciune, ascultarea Evangheliei, participarea la sfintele slujbe, mai ales prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele lui Hristos, ne întărim duhovniceşte şi demonii nu mai au putere asupra omului credincios care are credinţă fierbinte”, a spus Preafericirea Sa.

În continuare, Patriarhul s-a rugat „să ne ajute Bunul Dumnezeu ca din Evanghelia de astăzi să vedem mai întâi iubirea milostivă a lui Hristos faţă de oameni şi să vedem puterea Lui deodată smerită şi atotputernică”.

„Iisus Hristos este smerit şi atotputernic, smerit în sensul că El nu face minuni ca să Se laude sau să Îl laude oamenii, ci El face minuni din iubire milostivă”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a îndemnat ca din minunile Mântuitorului să învăţăm „să săvârşim binele nu pentru a fi lăudaţi de oameni, ci pentru a arăta bunătate milostivă faţă de semeni pentru a ne asemăna cu Dumnezeu cel Milostiv”.

La final, Patriarhul a apreciat activitatea liturgică şi misionară desfăşurată de părinţii slujitori de la Paraclisul Catedralei Naţionale şi a oferit pentru lăcaşul de cult mai multe volume apărute recent la editurile Patriarhiei Române.

Urmare a campaniilor sociale derulate cu succes, Părintele Patriarh i-a felicitat pe voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale pentru devotamentul şi jertfa lor în slujirea semenilor.

Prin intermediul proiectelor „Sănătate pentru Sate” şi „Prevenție și Educație pentru Sănătate” desfășurate de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au fost asistate şi consiliate în diferite specializări medicale aproximativ 19.000 de persoane din mediul rural.

Prin programul „Donează sânge, salvează o viaţă!” au fost colectate peste 10 tone de sânge.

Cea mai recentă campanie, de Prevenţie si depistare precoce a cancerului de col uterin, au beneficiat în cele 9 ediţii derulate până în prezent aproximativ 300 de femei din județul Ilfov.

Părintele Arhimandrit Paisie Teodorescu, Vicar Patriarhal, i-a mulţumit Patriarhului Daniel pentru cuvântul rostit credincioşilor şi darurile oferite.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Paraclisului CMN, Grupul Psaltic Anastasis.

Foto Credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente