„Dacă am cultiva suficient ochiul lăuntric L-am vedea pe Fiul lui Dumnezeu care stă de vorbă cu noi”

Pe lângă vindecarea trupească, orbul din textul evanghelic al Duminicii a șasea după Paști, primește privilegiul de a sta de vorbă cu Iisus Hristos și de a vedea cu ochii sufletului dumnezeirea Lui, a semnalat Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

În predica rostită la Catedrala Patriarhală duminică, 2 iunie 2019, ierarhul a insistat asupra episodului de după vindecare, când fostul orb s-a întâlnit cu Iisus Hristos.

Tânărul a mărturisit fariseilor că i-a deschis ochii un om drept care este „de la Dumnezeu” și pentru aceasta a fost dat afară din sinagogă.

PS Varlaam Ploieșteanul precizează că „acest tânăr care s-a născut orb și din cauza acestei infirmități nu a avut acces la educație și nu citise Sfintele Scripturi” ajunge la „cea mai înaltă formă a cunoașterii”, îl mărturisește pe Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu și I se închină.

Preasfinția Sa a enumerat etapele urcușului duhovnicesc parcurse de cel ce fusese orb în acest proces de cunoaștere a lui Dumnezeu:

„Cel orb Îl numește întâi «Omul Iisus», apoi când îl întreabă fariseii «Tu ce crezi că este omul acesta?», Îl numește «proroc», când fariseii spun că Iisus este om păcătos, el zice că este «de la Dumnezeu» și încheie acest progres duhovnicesc cu cunoașterea de care s-a învrednicit Sfântul Apostol Petru când a mărturisit «Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu celui viu»”.

Totodată, Episcopul vicar patriarhal a făcut o paralelă între orbul din naștere și femeia samarineancă de la Fântâna lui Iacob care îl cunoaște, la fel, treptat pe Fiul lui Dumnezeu. Stând de vorbă cu El, femeia Îl numește pe rând „bărbat iudeu”, apoi „învățător” și „proroc”, iar la final luminându-se asupra adevărului, a fugit în cetate și a spus: „Am întâlnit un Om care mi-a spus toate câte am făcut. Nu cumva este El Hristosul?”.

”Și noi Îl putem întâlni pe Hristos

Și noi îl putem întâlni pe Hristos ca oarecând femeia samarineancă sau ca orbul din naștere, a subliniat Preasfințitul Părinte Varlaam, „atunci când gândim la El, când vorbim cu El în rugăciunile noastre. Ne întâlnim cu El când Îi citim cuvintele din Sfânta Evanghelie, când intrăm în casa Lui, în sfânta biserică și ne unim cu El când ne împărtășim cu Trupul și Sângele Lui”.

„În aceste momente ale vieții noastre, dacă am cultiva suficient ochiul nostru cel lăuntric, ochiul inimii, ochiul sufletului, ochiul minții am avea prilejul pe care l-au avut femeia samarineancă și orbul din Evanghelie să constatăm că-L vedem pe Fiul lui Dumnezeu care stă de vorbă cu noi în rugăciune, în meditație, în biserică, în Sfânta Împărtășanie”, a conchis Preasfinția Sa.

Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente