Cuviosul Efrem Sirul – ”Harpa Duhului Sfânt”

Biserica Ortodoxă îl pomenește în fiecare an pe 28 ianuarie pe Sfântul Cuvios Efrem Sirul, unul dintre cei mai mari imnografi ai Bisericii, trăitor în veacul al IV-lea. Cel mai popular apelativ pentru Efrem este „Harpa Duhului”, dar mai este cunoscut şi ca „Diaconul din Edessa”, „Soarele Sirienilor” şi ca „Stâlpul Bisericii”.

Sfântul Efrem Sirul a condus o bună perioadă de timp şcoala de la Nisibi la iniţiativa Sfântului Iacob de Nisibi. După o perioadă va trece la Edessa unde va înfiinţa o nouă şcoală, Şcoala Cetehetică de la Edessa după principiile şcolii antiohiene. Aici îşi va compune cea mai mare dintre lucrările sale, în special în domeniul exegetic. În acelaşi timp este cunoscut ca un mare autor de versuri”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Pătuleanu, Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

S-au păstrat peste patru sute de imnuri compuse de Efrem. Admiţând totuşi că unele dintre ele s-au pierdut, nu există nici un dubiu privind creativitatea sa. Istoricul bisericii Sozomen spune că Efrem ar fi scris peste trei milioane de versuri.

Cuviosul Efrem Sirul arată, în opera sa, un simţ adânc al legăturilor dintre toate fiinţele create, ceea ce face ca unii să vadă în el un adevărat „sfânt ecologist”.

Comentarii Facebook


Știri recente