Cuviosul Dimitrie cinstit de românii de pretutindeni

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este cinstit cu o deosebită evlavie atât de românii din țară, cât și de cei din diaspora. În toate colțurile lumii există biserici închinate acestui mare binefăcător și grabnic ajutător al creștinilor. Românii, odată cu plecarea lor peste hotare, au luat din lumina Ortodoxiei și au dus-o pe meleaguri străine, făcându-i astfel cunoscuți pe sfinții plămădiți din ogorul brăzdat de crucea Sfântului Apostol Andrei.

La Roma, unde există una dintre cele mai mari comunități ortodoxe românești, înființată la 1 ianuarie 2004, la inițiativa Înaltpreasfințitului Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, se află capela Parohiei „Sfântul Dimitrie cel Nou”. Aici românii își unesc mâinile în rugăciune duminică de duminică și an de an aduc cinstire sfântului ocrotitor, cu prilejul hramului. Părintele paroh Dumitru Simuț, deși încercat de suferințe trupești, se ostenește permanent pentru ca Parohia „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou” să devină una rodnică și pentru ca enoriașii săi să se simtă ca acasă.

Sfântul Dimitrie este izvor de bucurii pentru românii din Danemarca

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este prăznuit cu mare evlavie și de românii ortodocși din Danemarca. La Odense a fost înființată în anul 2009, cu binecuvântarea Preasfințitului Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, o parohie ortodoxă, păstorită de pr. Mihai-Marius Hornicar. Biserica din Odense are trei hramuri: „Schimbarea la Față”, „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț” și „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou”. Aici se desfășoară o importantă misiune cu tinerii români, mulți dintre ei oprindu-se la acest lăcaș de cult, deoarece studiază la Universitatea din Odense. „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este cinstit în mod deosebit în Episcopia noastră ortodoxă română a Europei de Nord. Icoana sa, ferecată în argint, primită în dar de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, am așezat-o în paraclisul centrului episcopal, fiind izvor de bucurii și împliniri pentru toți cei care cer mijlocirea Sfântului Dimitrie, pentru a dobândi harul și împărăția Preasfintei Treimi. Și noi cei din Europa de Nord ne împărtășim mereu din darurile sale, prin închinarea la sfintele sale moaște în Catedrala patriarhală, atât în grupurile mari de pelerini, cât și în particular, atunci când ajungem la București. Mulți dintre închinători mi-au mărturisit cât bine le-a făcut lor Domnul, prin mijlocirile cuviosului. De pildă, unul dintre credincioșii noștri de la Stockholm, primind în pruncie un nume care nu se regăsește în onomastica creștină, cinstindu-l cu multă evlavie pe Sfântul Dimitrie cel Nou, a cerut binecuvântarea să primească numele Dimitrie. De aceea, în anul 2009, când am întemeiat o nouă parohie românească în orașul Odense din Danemarca, ținând seama de evlavia adâncă a preoților și credincioșilor noștri față de ocrotitorul Bucureștilor, am rânduit ca Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou să ocrotească și această comunitate parohială păstorită de un preot bucureștean, părintele Mihai Marius. La sărbătoarea Cuviosului Dimitrie se slujește Sfânta Liturghie nu doar în această parohie, care îl are ocrotitor, ci și în celelalte parohii. Rugăciunile noastre se întâlnesc cu cele ale pelerinilor de pe Colina Bucuriei care ajung la cinstitele sale moaște întru luminoasa sa prăznuire”, ne-a spus Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.

Sfânt român cinstit și peste Oceanul Atlantic

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou reunește și pe românii plecați departe, peste ocean, în Montreal, Canada. Aici, există un lăcaș de cult închinat Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, care a fost finalizat la data de 16 noiembrie 2009. Biserica „Sfântul Dimitrie cel Nou” din Montreal se află sub ascultarea canonică a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi, păstorită de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Nicolae. La construirea ei au fost implicați pr. paroh Ion Ceaușu și mai multe familii de credincioși ortodocși români, care au primit atunci binecuvântarea arhiepiscopiei pentru întemeierea bisericii. Credincioșii ortodocși români au posibilitatea să se întâlnească în rugăciune într-o clădire obținută prin bunăvoința parohiei catolice din zonă. Prima slujbă a avut loc în pe 20 decembrie 2009, în prezența Preasfințitului Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi, și a peste 120 de credincioși ortodocși români, fericiți că îl au mai aproape pe ocrotitorul Bucureștilor și al românilor de pretutindeni. Prin implicarea directă a părintelui paroh și a unor credincioși în fiecare an de hram, după Sfânta Liturghie, toți fiii duhovnicești ai parohiei au bucuria să participe la o agapă frățească. De asemenea, în această parohie românească se organizează concerte de muzică clasică, susținute de copii și tineri. Tot aici funcționează o școală de duminică, unde se predă limba română.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este cinstit și la Parohia „Sfântul Dimitrie” din New York City, America; la Budrio în Italia, unde există, de asemenea, o comunitate de creștini ortodocși români, păstorită de pr. Saul Șoptică-Vid, dar și la Parohia „Sfântul Dimitrie cel Nou” pentru Dortmund, Münster și Bochum din Germania.

Comentarii Facebook


Știri recente