Cuvântul „diavol” înseamnă „cel care desparte”, a amintit Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a amintit în predica rostită duminică în localitatea Buda, județul Ilfov, semnificația cuvântului diavol: „Cuvântul diavol înseamnă cel care desparte, cel care separă, cel care seamănă zâzanie sau scandal între oameni”, a spus ierarhul.

„Ori societatea noastră românească niciodată n-a fost marcată de atâta dezbinare, de atâta ură, de atâta frământare”, a continuat Preasfinția Sa.

Ierarhul a sfințit duminică, 21 octombrie 2018, biserica parohiei ortodoxe din satul ilfovean Buda. După sfințire, a oficiat Sfânta Liturghie în lăcașul de cult închinat Nașterii Maicii Domnului și Sf. Irodion de la Lainici.

Biserica parohiei ortodoxe din satul ilfovean Buda. ©Trinitas TV

Reflectând la textul evanghelic duminical (Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor), PS Varlaam a evidențiat că totuși puterea „celui care desparte” este limitată.

„Nici măcar în porci nu pot intra (diavolii, n.r.) dacă nu le este îngăduit de Dumnezeu, cu atât mai puțin în sufletul unui om care este creat după chipul lui Dumnezeu și este chemat ca prin cultivarea virtuților să ajungă la asemănarea cu El”.

Preasfinția Sa a spus că aruncarea porcilor în mare are scopul de a prefigura Judecata Universală:

„Le-a îngăduit Iisus demonilor să intre în porci, ca aceștia aruncându-se în adânc să prefigureze astfel momentul Judecății Universale când demonii vor fi condamnați pentru totdeauna la închisoare în adâncul iadului”, a explicat ierarhul.

La final, Episcopul Varlaam Ploieșteanul i-a îndemnat pe credincioși să utilizeze armele lăsate de Dumnezeu oamenilor pentru a lupta cu cel rău: Tainele Bisericii, agheasma, Sfânta Cruce.

„Pe toate aceste arme trebuie să le folosim în lupta noastră cu duhurile necurate”, a spus ierarhul.

La final, Episcopul Varlaam a oferit daruri și distincții celor care s-au ocupat în perioada 2007-2014 de construirea lăcașului de cult din Buda.

Foto: captură video Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente