Curtea Supremă de Justiție a Serbiei decide în favoarea Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis din Timoc

Curtea Supremă de Justiție a Serbiei a anulat decizia Ministerului sârb al Cultelor prin care a fost respinsă înscrierea Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis din Timoc în Registrul Bisericilor și Comunităților religioase din Serbia.

Sentința dată de Curtea Supremă de Justiție, pe data de 22 octombrie, dă speranța că, după 170 de ani, etnicii români vor avea dreptul să asculte Sfânta Liturghie și să se roage în limba română. Părintele protopop Boian Alexandrovici a declarat într-un interviu acordat pentru Radio TRINITAS: „Ministrul cultelor a oprit procesul recunoaștere a Protopopiatului Daciei Ripensis până la încheierea unui acord între Patriarhia Română și Patriarhia Sârbă, însă Patriarhia Sârbă nu va fi niciodată de acord. Noi am pledat la Curtea Supremă și aceasta a decis anularea deciziei Ministerului Cultelor și recunoașterea protopopiatului. E un prim pas, însă mai avem mult de luptat, am văzut că au scris mai multe ziare, însă poziția lor este prea optimistă, este vorba doar de un pas, bătălia nu este câștigată, deoarece Ministerul Cultelor a mai ignorat și alte decizii ale Curții Supreme.”

În Valea Timocului trăiesc peste 300.000 de români în 154 sate românești și 48 localități cu populație mixtă. Următorul pas este ca românii de aici să aștepte decizia Ministerului Cultelor, a declarat părintele protopop Boian Alexandrovici.

„Noi acum așteptăm pentru că ministrul Cultelor este obligat să ne recunoască și să ne treacă în registru și dacă nu ne va recunoaște o să ne consultăm cu avocații noștri, să vedem cum vom proceda. Lucrul pozitiv este că avem de partea noastră Curtea Supremă, care a decis că noi avem dreptate, dacă un minister nu recunoaște Curtea Supremă a statului, este problema statului în care acest lucru este posibil, de aceea nu știu care va fi următorul pas după expirarea termenului, care cred că este de o lună. In termen de 30 de zile ne vor anunța dacă lipsește ceva din documentele trimise, dacă nu lipește nimic, în 60 de zile trebuie să hotărască,” a explicat părintele protopop Boian Alexandrovici.

Comentarii Facebook


Știri recente