Curtea Domnească din Târgovişte va fi reabilitată cu fonduri europene

Curtea Domnească din Târgovişte va fi reabilitată cu fonduri europene în valoare de 13,3 milioane de lei, printre lucrări fiind avută în vedere şi consolidarea Turnului Chindiei, a informat Consiliul Judeţean Dâmboviţa marţi într-un comunicat citat de Agerpres.

Marți a avut loc predarea amplasamentului către constructor.

„Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească din municipiul Târgovişte a găzduit astăzi, 30 iunie 2020, evenimentul în cadrul căruia a avut loc predarea – primirea amplasamentului în vederea realizării lucrărilor de restaurare şi conservare a obiectivului de investiţii ‹Impulsionarea dezvoltării judeţului Dâmboviţa şi păstrarea identităţii culturale a fostei capitale a Ţării Româneşti prin conservarea, protejarea, dezvoltarea şi valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgovişte›, proiect ce va fi realizat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa din fonduri europene”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, în luna iulie va avea loc organizarea de şantier. Apoi vor demara lucrările de conservare şi protejare a celor patru obiective istorice: ruinele bisericii-paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Domnească Mică „Sf. Vineri” şi Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul complexului.

„Este un proiect important pentru Târgovişte şi îmi doresc să îl văd finalizat, aşa cum s-a întâmplat şi cu proiectul de la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. Vă urez spor la treabă şi o bună mobilizare!”, a spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea.

„Îmi doresc să facem ceva care să dăinuie după noi, cu atât mai mult cu cât oraşul Târgovişte este un loc încărcat de istorie. Aş vrea să realizăm un proiect de care dumneavoastră, ca reprezentanţi ai constructorului, să fiţi mândri, iar noi să putem valorifica potenţialul turistic al acestui loc”, a adăugat Alexandru Oprea.

Aceasta va fi a doua reabilitare recentă a Curţii Domneşti din Târgovişte. În 2008, cu termen de realizare de trei ani, au demarat o serie de lucrări de restaurare la Curtea Domnească, tot cu fonduri europene.

Curtea Domnească din Târgovişte

Curtea Domnească din Târgovişte reprezintă un complex de clădiri şi fortificaţii medievale ce au avut rol de reşedinţă a unor voievozi ai Ţării Româneşti. Curtea Domnească este atestată în timpul lui Mircea cel Bătrân.

Dezvoltarea şi extinderea fortificaţiilor s-au făcut însă o jumătate de veac mai târziu, posibil în timpul domniei lui Vlad II sau chiar în timpul lui Vlad Ţepeş. După mijlocul secolului al XV-lea, fortificaţiile Curţii Domneşti au devenit cele mai mari din ţară, şanţul de apărare, lat de aproximativ 20-24 de metri şi adânc de 4 metri, fiind întărit cu pari de lemn dispuşi oblic în mal.

Aflat în incinta Curţii Domneşti, Turnul Chindiei este monument emblematic pentru municipiul Târgovişte, fiind construit în jurul anului 1460.

Foto credit: Consiliul Județean Dâmbovița


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente