Curtea de Justiție a UE nu constrânge statul român să legalizeze căsătoriile între persoane de același sex

Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privind cazul cuplului Coman-Hamilton nu constrânge statul român să recunoască sau să autorizeze căsătoria între persoane de același sex.

Mai mulți juriști și specialiști în drept au atras atenția că hotărârea CJUE trebuie interpretată „cu echilibru și în sens restrictiv”.

Horaţiu Radu, fost agent guvernamental pentru CJUE, a spus că „Hotărârea CJUE este foarte echilibrată și vine să consfinţească importanţa libertăţii de circulație a persoanelor, valoare fundamentală a UE”.

„Curtea nu intervine sub nicio formă în modalitatea cum statele membre ale Uniunii Europene își reglementează instituția căsătoriei”, a declarat Horațiu Radu pentru Trinitas TV.

El a explicat că „Într-adevăr, CJUE obligă statele să recunoască căsătorii încheiate în alte state între persoane de același sex, dar strict în scopul libertății de circulație și al dreptului de ședere, care este o componentă a libertății de circulație”.

„A recunoaște efectele unei căsătorii încheiate în alt stat strict în scopul libertății de circulație și a extinde ideea că aceste efecte se referă și la alte instituții ale dreptului familiei sau ale dreptului civil ar însemna să depășim raționamentul Curții”, a spus Horațiu Radu.

Același lucru a fost afirmat și de Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române într-o declarație oferită PSNews privind cazul lui Adrian Coman și Robert Claibourn:

„Celor doi nu li s-a dat dreptul să locuiască in România ca soți. Li s-a dat dreptul să locuiască și atât, întrucât sunt soți într-o țară UE, nu la noi”, a spus Vasile Bănescu.

Avocatul Ana Săcrieru a atras atenția că deși decizia CJUE se referă strict la libertatea de circulație „se naște din ce în ce mai mult necesitatea protejării ordinii naționale juridice prin ridicarea la rang constituțional a definițiilor noastre în această materie”.

Decizia CJUE

Curtea de Justiţie a UE a decis marţi în cazul cuplului homosexual Adrian Coman – Clai Hamilton, stabilind că, fără a fi obligate să autorizeze căsătoriile între persoane de acelaşi sex, statele UE trebuie să garanteze drepturile ce decurg din cel de rezidenţă inclusiv pentru soţii de acelaşi sex ai cetăţenilor Uniunii Europene, chiar dacă partenerul provine din ţări non-UE.

Conform hotărârii Curţii, „deşi statele membre au libertatea de a decide dacă autorizează sau nu căsătoriile între persoane de acelaşi sex, nu pot obstrucţiona libertatea de rezidenţă a unui cetaţean UE refuzând să garanteze soţului de acelaşi sex, provenit dintr-un stat non-UE, drepturile ce decurg din rezidenţa pe teritoriul lor”.

Învățătura Bisericii despre căsătorie

Familia a fost binecuvântată de Dumnezeu în Rai odată cu crearea primilor oameni. Ca taină, căsătoria a fost instituită de Hristos Domnul la nunta din Cana Galileii.

Sacralitatea familiei este evidențiată de Sfântul Ioan Gură de Aur, care o numește „biserica mică de acasă”. Potrivit Sfântului și Marelui Sinod reunit în Creta Taina Căsătoriei este fundamentată pe credinţa în Iisus Hristos – o condiție prealabilă a acestei Taine.

Potrivit învățăturii Bisericii Ortodoxe, binecuvântarea uniunii dintre bărbat și femeie prin căsătorie se face cu scopul cultivării iubirii reciproce, al nașterii de prunci și al dobândirii vieții veșnice, spre binele societății și perpetuarea umanității.

Taina Cununiei este oficiată pentru un bărbat și o femeie. Homosexualitatea reprezintă un păcat, iar Biserica îi îndeamnă la pocăință pe cei cuprinși de el. Sub nicio formă, păcatul nu poate fi binecuvântat printr-o taină a Bisericii.

Foto credit: CJUE

Comentarii Facebook


Știri recente