Cursurile de Vară de la Vălenii Munte: Despre cooperarea Biserică-stat în conservarea patrimoniului eclezial

Părintele Mihail Peneș, Protoiereu de Vălenii de Munte, a susținut vineri o prelegere despre starea de conservare a patrimoniului bisericesc din protoierie. Prezentarea a fost făcută în cadrul Cursurilor de Vară ale Universității Populare „Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte.

În prelegerea sa, clericul a făcut o prezentare istorică a Văii Teleajenului și a patrimoniului bisericesc mobil și imobil din zonă, atingând și subiectul relației dintre Stat și cultele religioase în acțiunile de reabilitare și conservare a patrimoniului, cu exemple de bună practică din protoierie.

„Bunurile Bisericii rămân cel mai dezbătut subiect eclezial în mass-media. Necunoaşterea îndeajuns a prevederilor canonice şi a legislaţiei civile în materia bunurilor şi a proprităţii bisericeşti constituie factorii principali ai neînţelegerii rolului fundamental al patrimoniului eclezial”, a spus protopopul.

A LXIX-a ediție a Cursurilor de Vară ale Universității Populare „Nicolae Iorga” s-a desfășurat la Vălenii de Munte în perioada 14-19 august 2022. Foto: Protoieria Vălenii de Munte

A LXIX-a ediție a Cursurilor de Vară ale Universității Populare „Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte a debutat duminică, 14 august, cu participarea reprezentanților lumii academice și universitare de pe ambele maluri ale Prutului și în prezența oficialităților locale și județene și a unei numeroase asistențe. Manifestarea s-a încheiat vineri.

Ediția din acest an a inclus tradiționala paradă a portului popular și un spectacol folcloric, expoziții de artă (grafică de Gabriela Melinescu și pictură de Nadia Negru); prezentări de carte (acad. Valeriu Matei, Anastasia Balmuș, prof. dr. Petruța Stan); prelegeri despre Nicolae Iorga (prof. univ. dr. Petre Țurlea); o conferință dedicată Centenarului Încoronării de la Alba Iulia (conf. univ. dr. Petre Țurlea și acad. Georgeta Filitti) și vizite la obiective culturale precum Palatul Știrbei, Mănăstirea Sinaia, Drajna.

A LXIX-a ediție a Cursurilor de Vară ale Universității Populare „Nicolae Iorga” s-a desfășurat la Vălenii de Munte în perioada 14-19 august 2022. Foto: Protoieria Vălenii de Munte

Prelegerile s-au desfășurat la Centrul Cultural „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, județul Prahova.

Foto credit: Protoieria Vălenii de Munte

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente