Cursuri speciale de definitivat și gradul II organizate de Mitropolia Banatului

La nivelul Mitropoliei Banatului, în perioada 1-6 septembrie 2014 se desfășoară o nouă sesiune de cursuri pentru obținerea gradelor profesionale în preoție (definitivat și gradul II). Cursurile au loc la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara și sunt susținute de profesori de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara. Sesiunea din acest an a debutat luni, 1 septembrie, cu o slujbă de Te Deum, oficiată în Biserica „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” din incinta Centrului eparhial din Timișoara.

„La această sesiune s-au înscris 21 de preoți din cele trei eparhii ale Mitropoliei Banatului: Arhiepiscopia Timișoarei, Arhiepiscopia Aradului și Episcopia Caransebeșului. Timp de șase zile, aceștia vor participa la cursuri, urmând ca peste două săptămâni, mai precis pe 23 septembrie, să susțină examenul final în fața comisiei. În urma susținerii, candidații vor obține gradul definitivat sau gradul II în preoție, potrivit etapelor de perfecționare la care au ajuns până în prezent”, a menționat pr. Sorin Lungoci, consilier la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Potrivit pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar, șeful Catedrei de teologie de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, examenul va consta într-o probă la cunoștințele teologice interdisciplinare și pastoral-misionare și într-o probă orală din predică sau cateheză, liturgică și administrație parohială pentru definitivat, respectiv două probe scrise de cunoștințe teologice interdisciplinare și pastoral-misionare pentru gradul II.

„Este deja o tradiție în Mitropolia Banatului ca în luna septembrie a fiecărui an să se desfășoare această etapă a pregătirii preoților care acced la definitivat, respectiv gradul II sau gradul I în preoție. Astăzi avem o nouă serie și orientăm discursul nostru pe două mari paliere: primul reprezintă viața pastoral-misionară, iar al doilea, aspecte legate de învățătura de credință, mai precis, mărturisirea acesteia într-o formă autentică ortodoxă. Considerăm cursurile acestea importante pentru preoții noștri pentru că, pe de o parte, le reîmprospătează o parte din cunoștințele dobândite în timpul studiilor, iar pe de altă parte, pentru credincioșii din parohiile noastre, care prin gradul de informare al preoților, prin formarea continuă a celor care îi păstoresc și îi îndrumă duhovnicește, nu au decât de câștigat în ce privește accesul la dreapta credință și la mărturisirea ei continuă”, a mai precizat pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar.

Comentarii Facebook


Știri recente