Cursuri pentru obținerea gradelor profesionale în preoție, la Timișoara

În Mitropolia Banatului a început miercuri, 30 august 2017, o nouă sesiune de cursuri pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie (definitivat şi gradul II). La această sesiune s-au înscris 12 preoți pentru gradul definitiv și 12 pentru gradul II.

Evenimentul a debutat în Paraclisul mitropolitan Învierea Domnului din incinta Reședinței mitropolitane, cu Slujba Acatistului Domnului Iisus Hristos. În continuare, cei 24 de preoți înscriși s-au întâlnit în Sala Festivă a Centrului Eparhial cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

În cuvântul de binecuvântare, IPS Ioan a apreciat faptul că aceste cursuri sunt fundamentale pentru dezvoltarea pastorală și duhovnicească a preoților, a transmis Răzvan Fibișan, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Aceste cursuri sunt foarte importante în viața preoților, pentru că, după ce au părăsit băncile facultăților, au intrat în viața cotidiană a Bisericii. Dacă până la hirotonie au avut o experiență a cursurilor și a bibliotecii, acum se întorc cu o altfel de experiență, și anume aceea din parohiile în care au fost rânduiți, a spus Înaltpreasfinția Sa

În cadrul aceluiași cuvânt, Mitropolitul Banatului a îndemnat preoții la o pregătire duhovnicească deosebită pentru Sfânta Liturghie. În același timp, IPS Ioan a subliniat faptul că este necesar ca pregătirea unei predici să fie făcută cu responsabilitate, pentru că preoții sunt <<trâmbițe ale harului lui Dumnezeu>> în fața credincioșilor păstoriți.

La această serie a cursurilor pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical participă candidaţi din eparhiile Timişoarei, Aradului şi Caransebeşului. Timp de două săptămâni, cursurile vor fi ţinute de cadre didactice universitare de la toate cele trei Facultăţi de Teologie din cuprinsul Mitropoliei Banatului.

Sesiunea pentru obţinerea gradelor profesionale va fi finalizată printr-un examen ce va avea loc în ziua de 19 septembrie 2017.

Examenul va consta din două probe la cunoştinţele teologice inter-disciplinare şi pastoral-misionare şi o probă orală din predică sau cateheză, liturgică şi administraţie parohială pentru definitivat şi două probe scrise de cunoştinţe teologice inter-disciplinare şi pastoral-misionare pentru gradul II.

În conformitate cu Metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical, aprobată de Sfântul Sinod prin Hotărârea nr. 1199/2008 şi completată prin Hotărârea nr. 565/2017, se menţionează că obţinerea gradului definitiv este obligatorie pentru personalul clerical şi se obţine prin cursuri şi examene speciale de definitivare la minim 2 ani şi cel mult 5 ani de la titularizarea pe post, prin hirotonie.

Potrivit art. 125, alin 1 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, se arată că obţinerea gradelor profesionale (definitiv, II şi I) sunt obligatorii ca formă continuă de perfecţionare a pregătirii clerului.

Comentarii Facebook


Știri recente