Cursuri de prezentare a regulamentelor bisericești în Episcopia Caransebeșului

La Centrul Eparhial din Caransebeș, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, s-au desfășurat în perioada 22-23 februarie, cursuri de prezentare a regulamentelor bisericești pentru personalul cu atribuții de îndrumare și control din cadrul structurilor administrative ale Episcopiei Caransebeșului, informează Diac. Pavel Canea şi Darius Herea de la Biroul de Presă al Eparhiei.

Cursurile au avut ca scop o mai bună cunoaștere a regulamentelor bisericești, precum și diseminarea și aplicarea acestor prevederi în parohii. Structura acestui program a prevăzut prezentarea Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, cu precădere accentuându-se atribuțiile organismelor deliberative și executive episcopale și parohiale legate de patrimoniul bisericesc.

„Prin prezentarea acestor cursuri Episcopia Caransebeșului vizează două aspecte foarte importante, respectiv o cunoaștere mai bună a legislației bisericești din partea structurilor administrative ale eparhiei, iar pe de altă parte vizează și diseminarea acestor informații și aplicarea lor practică în teren. S-a constatat în numeroase rânduri faptul că necunoașterea regulamentelor bisericești a atras după sine grave prejudicii, mai cu seamă materiale, pentru parohiile în care aceste prevederi nu au fost aplicate după regulamentele în vigoare. De aceea se dorește în primul rând o valorificare cât mai bună a patrimoniului Bisericii prin cunoașterea și aplicarea acestor regulamente și nu în ultimul rând o implicare mai activă a credincioșilor în viața bisericească și parohială”, a subliniat părintele Călin Ianchiș, inspector eparhial al Episcopiei Caransebeșului.

Cursurile au cuprins de asemenea și prezentarea Regulamentului autorităților canonice-disciplinare și al instanțelor de judecată al Bisericii Ortodoxe Române. În partea cea de-a doua s-a pus accentul pe Regulamentul de funcționare a administrației parohiale în ceea ce privește atât administrația parohială propriu-zisă, inventarierea, precum și revizia contabilă. La final s-a prezentat și Regulamentul de administrare a cimitirelor, accentuându-se modul de organizare și administrare al acestor bunuri patrimoniale bisericești în lumina noilor prevederi legislative.

În calitate de coordonator al Cercului pastoral-misionar Oravița-Răcășdia mă bucur de participarea la aceste cursuri unde am învățat multe lucruri noi, probleme de actualitate juridică și canonică, privind bunul mers al Bisericii noastre. Din punct de vedere administrativ-gospodăresc este de un real folos și pentru colegii noștri, cărora le vom împărtășii din cunoștințe acumulate. Noile informații au menirea de a cunoaște mai bine legislația bisericească și civilă și de a preîntâmpina unele situații nedorite în parohiile pe care le păstorim”, a mărturisit părintele cursant Gelu Moldovan.

La aceste cursuri au luat parte conducătorii oficiilor protopopești împreună cu secretarii lor și cei 10 coordonatori ai centrelor pastoral-misionare din cuprinsul Eparhiei Caransebeșului.

Comentarii Facebook


Știri recente