Curs etnografic de încondeiat ouă la Parohia Sf. Muc. Minodora, Mitrodora, Nimfodora și Sf. Ier. Nicolae din Imola (Italia)

În săptămâna 7-13 aprilie, la Parohia Sf. Muc. Minodora, Mitrodora, Nimfodora și Sf. Ier. Nicolae, s-a desfășurat Cursul etnografic de încondeiat ouă, la care au participat 40 de credincioși ai parohiei, copii, tineri și adulți, informează episcopia-italiei.it

Cursul a fost susținut de tânăra bucovineancă Ionela Hloșciuc, studentă la Facultatea de Litere din Iași, care, cu măiestria dobândită de mic copil din sânul familiei, din moși și strămoși, a transmis cu multă răbdare meșteșugul încondeierii ouălor.

Sărbătoarea Sfintelor Paști este strâns legată de ouăle înroșite sau încondeiate. Tradiția încondeierii ouălor face parte din bogata zestre culturală a poporului român. Deoarece în zilele noastre migăloasa activitate a încondeierii ouălor a fost înlocuită cu vopsirea lor, s-a propus prin acest curs revalorificarea acestui minunat meșteșug popular.

În opinci și straie populare din Bucovina, cu chișite (condei) și vopsele aduse din satul natal, tânăra studentă a transmis celor prezenți obiceiul cel străvechi din tradiția românească și a dovedit că ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor și credințelor pascale. Oul roșu este purtătorul unor semnificații profunde legate de Învierea Domnului și de reînnoirea naturii, credincioșii s-au ostenit să îl încondeieze, desenând cu ceară motive populare ancestrale, în mijlocul cărora crucea Mântuitorului a fost simbolul smereniei.

Arta încondeierii ouălor a transmis bucurie, uimire, smerenie și mai ales, liniște. Mulțumim Domnului pentru aceste „lecții” de tradiție românească, atât de necesare pentru dăinuirea sufletului românesc.

La sfârșitul cursului, participanții au fost premiați cu diplome de participare din partea parohiei, iar la sfârșitul Sfintei Liturghii din Duminica Floriilor a avut loc expoziția ouălor încondeiate de participanți.

Comentarii Facebook


Știri recente