Curs de muzică bizantină la Baia Mare

Băimărenii interesați de muzica bizantină au posibilitatea de a deprinde tainele cântării bisericești bizantine prin participarea la cursul organizat de Asociația Culturală „Theologos”.

Asociația „Theologos” în parteneriat cu Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului desfășoară proiectul aniversar „5 ani de activitate misionară în slujba muzicii bizantine în Eparhia Maramureșului și Sătmarului”.

Cursul amintit este parte din acest proiect şi începe în 1 martie. Înscrierile mai au loc până la sfârșitul acestei săptămâni, informează Doxologia.

Cursurile vor fi organizate în sala bizantină „Justinian Arhiepiscopul” din incinta Catedralei Episcopale „Sf. Treime”.

„Cu toate că acest curs de muzică bizantină nu constituie o premieră la Baia Mare, pentru că începând cu anul 2016 a mai avut loc un astfel de curs elementar unde s-au înscris peste 40 de persoane, totuși, noi, organizatorii, ne bucurăm pentru că există din ce în ce mai mulți doritori care doresc să înțeleagă și să aprofundeze tainele cântului bizantin”, a precizat Arhid. Adrian Dobreanu, dirijorul Grupul psaltic „Theologos”.

Muzica bizantină a fost inclusă recent Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO.

Născută la începutul creştinismului, cântarea bizantină, un gen muzical unic transmis de Biserica Ortodoxă, a supravieţuit până în zilele noastre, ceea ce a condus la includerea sa pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente