Curs de formare profesională din cadrul proiectului FORTE, la Bacău

Cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, în perioada 19-27 august 2013 la Protopopiatul Bacău, s-a derulat cursul de formare profesională Antreprenor de economie socială (acreditat ANC), din cadrul proiectului „FORTE – Formare trainică pentru parteneriat social” implementat în perioada septembrie 2010-august 2013 de către FEDERAȚIA FILANTROPIA în parteneriat cu PATRIARHIA ROMNĂ, INSTITUTO DE FORMACIÔN INTEGRAL și SC GLOBAL COMMERCIUM DEVELOPMENT S.R.L.

Beneficiarii cursului de formare profesională au fost reprezentați 14 preoți și angajați ai ONG-urilor ce funcționează cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, potrivit epr.ro. Aceasta activitate face parte din Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale a Sectorului Social al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și are drept scop dezvoltarea unui sistem de economie socială care să asigure sustenabilitatea serviciilor sociale oferite de către Arhiepiscopia Romanului și Bacăului pentru perioada 2013-2016.

Competențele profesionale specifice dezvoltate prin intermediul cursului de formare profesională Antreprenor de economie socială au vizat: formarea și dezvoltarea competențelor cognitive în domeniul managementului economiei sociale; formarea și dezvoltarea competențelor de planificare strategică în economia socială; formarea și dezvoltarea capacităților necesare realizării studiilor de prefezabilitate și fezabilitate; formarea și dezvoltarea capacităților necesare planului de afaceri.

Scopul cursului de formare a fost de a cunoaște și valorifica practic elementele teoretice de bază ale economiei sociale.

Obiectivele specifice cursului de formare profesională Antreprenor de economie socială s-au referit la: asimilarea aparatului conceptual specific domeniului managementului economiei sociale și exersarea utilizării sale autonome și adecvate în contexte variate; formarea unei reprezentări globale și sistemice asupra modelelor de întreprinderi sociale; formarea și dezvoltarea abilităților de planificare strategică în economia socială; formarea capacităților de a elabora studii de prefezabilitate și fezabilitate; formarea capacității de realizare a planului de afacere.

Cursul a fost susținut de dna. Iulia Dămian, formator, membru în echipa extinsă a proiectului FORTE și Coordonator Proiecte Educaționale și Formare Profesională din cadrul Asociației Creștine de Caritate și Ajutor Ovidenia Bacău 2005.

Certificarea cursanților a constituit un prim moment în inițierea și dezvoltarea a 6 întreprinderi sociale, câte una pentru fiecare protopopiat din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

La nivelul Sectorului Social al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, derularea cursului de formare profesională Antreprenor de economie socială, s-a încadrat în obiectivul de dezvoltare a unui sistem de formare profesională inițială și continuă prin Centrul de Excelență în Dezvoltarea Resurselor Umane Bacău privind oferirea de servicii sociale de calitate de către Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Proiectul „FORTE – Formare trainică pentru parteneriat social” a fost finanțat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 3 – Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor, Domeniul major de intervenție 3.3 Dezvoltarea parteneriatelor și încurajarea inițiativelor pentru partenerii sociali și societatea civilă și a avut ca obiectiv general dezvoltarea capacității organizaționale a structurilor active în domeniul parteneriatului social din 9 eparhii și din cadrul Administrației Patriarhale pentru a deveni parteneri mai puternici pentru incluziunea socială la nivel național.

Comentarii Facebook


Știri recente