Cum va marca Palatul Parlamentului Ora Pământului

Palatul Parlamentului va marca în mod special Ora Pământului în România prin oprirea iluminatului festiv interior și exterior al clădirii emblematice pentru țara noastră, a anunțat Camera Deputaților într-un comunicat de presă.

Astfel, iluminatul festiv al Palatului Parlamentului va fi oprit sâmbătă seară între orele 20:30 și 21:30.

Camera Deputaților participă la acest eveniment chiar de la prima ediție a acestuia în România, subliniind, de fiecare dată, importanța acțiunilor responsabile și a proiectelor benefice pentru mediu și cetățeni.

Ora Pământului

Ora Pământului este cea mai mare acțiune voluntară de mediu, fiind coordonată de organizația World Wide Fund for Nature (WWF) și marchează, an de an, angajamentul colectiv față de protecția mediului

Evenimentul Earth Hour, inițiat în 2007 la Sydney, Australia, când peste 2 milioane de persoane și peste 2.100 de companii au stins luminile timp de o oră, a devenit un simbol global al conștientizării și acțiunii împotriva schimbărilor climatice.

În prezent, sute de milioane de oameni din peste 190 de țări participă la această mișcare, iar clădiri emblematice precum Turnul Eiffel, Colosseumul sau Golden Gate Bridge opresc iluminatul pentru a transmite un mesaj puternic de solidaritate pentru planetă. Palatul Parlamentului s-a numărat printre cele mai relevante clădiri din lume care au stins luminile pentru această campanie.

Anul acesta, evenimentul coincide și cu Ziua Mondială a Apei, oferind o oportunitate suplimentară de a reflecta asupra resurselor esențiale care susțin viața.

Ce pot face parohiile?

Comunități creștin-ortodoxe, rurale sau urbane, au la dispoziție Ghidul parohial ecologic (în format digital) din care se pot inspira pentru activități prin care să marcheze Ora Pământului.

O idee de activitate care poate fi organizată în parohie este un concurs de fotografie cu peisaje din natură, animale sau cu jocuri în natură.

Avantajul unei astfel de activități este că se adresează atât copiilor, cât și adulților, fără limită de vârstă superioară.

Ghidul este este rezultatul experienței comunităților implicate în proiectul pilot „Eco-inițiative în Parohiile Bisericii Ortodoxe Române din România și Republica Moldova”, derulat de Federația Filantropia a Patriarhiei Române în parteneriat cu Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei.

Lucrarea cuprinde un calendar al zilelor internaționale care au legătură cu mediul, un calendar al sfinților prieteni cu natura, un eco-glosar, un eseu despre rugăciune ca modalitate de protejare a naturii, dar și sfaturi practice pentru obținerea de mini-granturi în domeniul educației ecologice.

Sursă foto: Public domain


Știri recente