Cum sunt organizate vizitele pastorale de Crăciun și Bobotează în Arhiepiscopia Bucureștilor

În contextul condițiilor epidemiologice din Eparhie, Arhiepiscopia Bucureștilor a transmis preoților un set de reguli pentru perioada sărbătorilor, măsuri referitoare la organizarea slujbelor și a vizitelor pastorale.

Preoții sunt îndemnați „să intensifice pastorația individuală printr-o disponibilitate sporită de a răspunde unor solicitări ale enoriașilor privind oficierea unor sfeștanii la domiciliu, citirea unor rugăciuni de sănătate, vizitarea bolnavilor etc”.

În același timp, Arhiepiscopia precizează că „niciun cleric nu poate fi constrâns să efectueze vizite pastorale în această perioadă”. Dacă un cleric consideră că organizarea de vizite pastorale ar reprezenta un pericol pentru el sau pentru credincioși, poate alege alte metode pastorale.

Măsurile transmise precizează clar că nu se pot organiza vizite pastorale în localitățile carantinate. În această situație, credincioșii pot fi îndemnați să vină la biserică într-un interval de timp bine stabilit. În exteriorul locașului de cult, credincioșii se pot întâlni cu preoții bisericii care le pot oferi un dar pastoral (o icoană, un calendar, o carte duhovnicească).

Vizitele pastorale

Clericilor care doresc să organizeze vizite pastorale cu prilejul Praznicelor Nașterii Domnului sau al Botezului Mântuitorului Iisus Hristos, li se recomandă să țină cont de următoarele recomandări:

  • se va alege o singură perioadă: ori înainte de Nașterea Domnului, ori de Bobotează. Nu se va merge de două ori cu vizitele pastorale în aceeași parohie.
  • opțiunea va fi transmisă protopopului și va cuprinde în mod obligatoriu perioada aleasă.
  • întrucât aceste vizite sunt un prilej unic de pastorație, se interzice delegarea vizitelor pastorale; ele vor fi făcute doar de preotul de parohie/sector pastoral.
  • în desfășurarea acestor vizite se vor respecta toate normele sanitare impuse de autorități: clericii și cântăreții vor purta mască sanitară și mănuși și se va respecta distanța de 1,5 m.
  • nu se va intra în casele enoriașilor, decât la cererea insistentă a acestora.

Rugăciunea de la cumpăna dintre ani se va oficia în intervalul orar 18.00-21.00.

Măsurile transmise preoților au fost prezentate și Prefecturii Municipiului București de reprezentanții Arhiepiscopiei Bucureștilor într-o întâlnire organizată luni, 21 decembrie 2020. Prefectura a avizat favorabil aceste reguli și le-a preluat într-un comunicat de presă.

Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente