Cum îl întâmpinăm noi pe Domnul? – Patriarhul Daniel

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit sâmbătă despre modalităţile concrete prin care noi putem să îl întâmpinăm pe Domnul în viaţa noastră, dar şi despre modul în care Hristos ne întâmpină pe noi.

Preafericirea Sa a explicat celor prezenţi în Catedrala Patriarhală faptul că sărbătoarea Întâmpinării Domnului ne „cheamă să îl întâmpinăm şi noi pe Hristos” şi a evidenţiat cum putem să primim pe Domnul şi să ne împărtăşim de prezenţa Lui.

Rugăciune

Prima modalitate la care a făcut referire Patriarhul României a fost rugăciunea.

„Îl întâmpinăm pe Hristos şi El ne întâmpină prin faptul că îl purtăm în noi prin rugăciune”, a spus Preafericirea Sa, care a evidenţiat că prin dialogul cu Mântuitorul sufletelor noastre „purtăm în noi prezenţa iubirii milostive a lui Hristos”.

„Când ne rugăm lui Hristos”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, „ne umplem de iubirea milostivă a Lui”.

Totodată, Părintele Patriarh Daniel a precizat că de fiecare dată „când venim în Biserică şi ne închinăm la icoana Lui şi la icoana Maicii Domnului cu Pruncul în braţe suntem întâmpinaţi de El pentru că ne apropiem de Hristos cu credinţă şi cu dragoste, îi aducem mulţumire pentru darul vieţii şi pentru toate binefacerile primite de la El”.

Ascultarea cuvintelor Sale

Ascultarea cuvintelor Evangheliei Sale este un alt mod prin care noi îl întâmpinăm pe Domnul.

„Când ascultăm cuvântul lui Hristos ne umplem de prezenţa harului lui Hristos”, a spus Preafericirea Sa celor care au participat la Sfânta Liturghie la Patriarhie.

Părintele Patriarh Daniel a făcut referire la cuvintele Mântuitorului Hristos care a spus că cine păzeşte poruncile Mele rămâne în Mine şi eu în El şi a evidenţiat că „rămânearea lui Hristos şi a noastră în El se realizează pe trepte diferite şi pe căi multiple”.

De asemenea, Patriarhul României a reiterat un cuvânt de-al Sfântului Marcu Ascetul care atrage atenţia că la „capătul poruncilor împlinite omul se întâlneşte cu Hristos”.

Sfânta Împărtăşanie

„Hristos ne întâmpină pe noi şi noi îL întâmpinăm pe El când ne împărtăşim cu Sfânta şi Dumnezeiasca Euharistie din Sfântul Potir”, a subliniat Preafericirea Sa.

El a afirmat că atunci când ne împărtăşim cu Sfânta Euharistie, noi „primim viaţă din viaţa lui Hristos potrivit făgăduinţei Lui: Cine mănâncă Trupul Meu şi bea Sângele Meu rămâne în Mine şi Eu în el şi Eu îl voi învia în ziua de apoi”.

Euharistia, a spus Părintele Patriarh, este arvună a vieţii veşnice şi o primim spre sănătate şi mântuire.

În încheierea cuvântului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a îndemnat să „ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să vină în viaţa noastră ca să ne-o sfinţească aşa cum a venit la Templul din Ierusalim şi să o rugăm pe Maica Domnului, care a dus pe pruncul Iisus la Ierusalim, să ne ajute şi nouă să fim primitori de Hristos”.

Alături de Patriarhul României au slujit Episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul, şi Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Mircea Florescu/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente