Cum devine familia locul unde „Irod” nu poate intra – Arhiepiscopul Casian

„Rugăciune, vorba frumoasă, educarea creștinească a copiilor și ferirea lor de orice rău posibil, fac din familie școala cea mai importantă a vieții, acolo unde Irod nu poate intra”, a spus duminică, 29 decembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Casian făcând referire la uciderea celor 14.000 de prunci.

Ierarhul a slujit în ultima duminică din acest an în Catedrala din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Reflectând la gestul cumplit al regelui Irod, Părintele Arhiepiscop a spus că avem în față două realități:

„Domnul Hristos a adus pe pământ darul vieții veșnice. Și iată că față în față ne stau două realități: pe de o parte, stă Pruncul nevinovat, reprezentând o lume nouă care avea să se nască, o lume fără violență și fără moarte, viața veșnică înveșmântată într-un copil, iar pe de altă parte, în fața Lui era stăpânitorul vremelnic Irod, dornic de putere, de violență și de sânge nevinovat.

„De aici înțelegem, încă o dată, de ce a trebuit să vină chiar Dumnezeu pe pământ, și anume, pentru a ne arăta cât de departe am ajuns în lupta noastră fratricidă, care, după cum vedem, se soldează cu o crimă multiplicată la toți copiii de la doi ani mai în jos”.

IPS Casian în ultima duminică din 2019 la Catedrala din Galați. ©Arhiepiscopia Dunării de Jos

Ierarhul a semnalat că acest dezechilibru „ne arată câtă putere are răul și cât de repede ne învoim cu el atunci când vrem să obținem, prin rău și prin violență, diferite bunuri sau situații pe acest pământ”.

„Dumnezeu ar fi putut să intervină, dar n-a intervenit pentru că ne-a lăsat să alegem după propria noastră minte. Dumnezeu a rămas modelul suprem al bunătății și al răbdării, lăsând răului libertatea de a se manifesta. Mai mult, prin vis i-a transmis lui Iosif să se mute din locul violenței și al sângelui, căci în locul pătat cu sânge nu mai avea cum să locuiască Fiul lui Dumnezeu, arătându-ne prin aceasta că locul violenței și al sângelui este locul celor fără de Dumnezeu”.

„Cei care acceptă și promovează răul, dar și cel care se acomodează cu răul, s-au îndepărtat de Dumnezeu. Orice dorim să rezolvăm pe calea răului, chiar dacă ni se pare că este bine, tot rău se numește”, a atras atenția Înaltpreasfinția Sa în predica duminicală.

Vezi și: IPS Casian, sprijin pentru credincioşii care primesc îngrijiri paliative

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente