Cum au ajuns moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou la Bucureşti

Ca în fiecare an, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, moaștele sale vor fi scoase spre închinarea pelerinilor care participă la hramul Catedralei Patriarhale.

Cu acest prilej vă prezentăm contextul istoric care a făcut posibilă aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie la București.

Între anii 1768-1774 a avut loc un război între ruşi şi turci, purtat şi pe pământ românesc, dar şi la sud de Dunăre, pe teritoriul fostului stat bulgar, desfiinţat de turci încă de la sfârşitul veacului al XlV-lea.

Generalul rus Petru Saltâcov a ajuns cu oștile sale în satul Basarab, iar pentru ca cinstitele moaşte ale Sfântului Dimitrie să nu fie profanate de ostaşii musulmani, generalul a poruncit ca ele să fie duse în Rusia.

Ajungând cortegiul cu racla în Bucureşti, un negustor bogat cu numele Hagi Dimitrie, precum şi mitropolitul Grigorie II al Ţării Româneşti, au rugat pe generalul rus să lase cinstitele moaşte ale Sfântului Dimitrie cel Nou poporului român şi Mitropoliei ţării, ca o mângâiere pentru multele pagube materiale şi suferinţe îndurate de români în cursul acelui război, mai ales că era „valah” de neam.

Ascultându-le dorinţa, moaştele au fost aşezate cu mare cinste în Catedrala Mitropolitană din Bucureşti, în iulie 1774.

Mâna dreaptă a Sfântului a fost trimisă la Kiev, unde se păstrează şi în prezent. În felul acesta, Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov a devenit ocrotitorul Bucureştiului şi al întregii Ţări Româneşti.

Informații extrase din volumul Colina Bucuriei. Catedrala Patriarhală, Ed. Cuvântul Vieții.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente