„Cum ai vrea să fii tratat de un străin, când acesta vede că tu îi furi căciula fratelui tău român?” | Protopopul Siciliei despre românii care trăiesc pe insulă

Într-un interviu acordat publicaţiei online Gazeta Românească, Părintele Nicolae Chilcos, Protopop al Protopopiatului Sicilia, vorbeşte despre românii care trăiesc pe insulă prin prisma legăturilor acestora cu Biserica, dar şi a activităţii desfăşurate pe teritoriul statului italian.

Răspunzând primei întrebări adresate, cu referire la motivaţia plecării în străinătate, Părintele Chilcos precizează că se află în Sicilia de aproape zece ani şi a plecat din România pentru a sluji la altar.

În continuare, la solicitarea jurnaliştilor, Părintele oferă informaţii cu privire la frecvenţa românilor la slujbele religioase, ocupaţiile acestora, precum şi despre modul de raportare al copiilor la credinţa de care aparţin.

‘În comparație cu numărul românilor care viețuiesc pe cuprinsul parohiei, sunt foarte puţini cei care trec din când in când pe la biserică și extrem de puțini cei care o frecventează. În ceea ce privește copiii, cifrele sunt zdrobitoare, pentru că ei nu au nici o posibilitate să ajungă dacă nu sunt însoțiți’, răspunde Protopopul Siciliei.

Părintele prezintă pe larg situaţia copiilor români şi menţionează că deşi toţi părinţii ‘declară că fac sacrificii pentru copii, tocmai aici găsim o mare contrazicere în declarația lor, fiindcă nu fac sau nu se implică mai mult în a aduce copiii la școala parohiala sau măcar la anumite momente mai importante din viața parohiei’.

În acest context, Părintele Chilcos avertizează că îi simte pe copii din ce în ce mai îndepărtaţi de Biserică, ‘aproape de rupere’, iar prin adăugarea altor factori ‘copiii născuți aici sau veniți la o vârstă fragedă nu prea mai au contact cu valorile românești și cu autenticitatea credinței adevărate’.

Printre cauzele care conduc la această îndepărtare de Biserică se află ‘renunțarea la a mai vorbi în familie limba maternă, ruperea sau neintrarea în comunitatea românească’ din jur și mai ales ‘din Biserica Ortodoxă, mersul la biserică numai când și dacă ai nevoie’, explică Părintele Protopop.

În acelaşi timp, potrivit Părintelui Nicolae, există numeroşi români cu viaţă ortodoxă autentică ce susţin proiectele misionare ale Bisericii şi prin ajutorul lor ‘se construiesc și se mențin parohiile ortodoxe în diaspora românească și mulțumim Domnului că ni-i trimite acolo și atunci unde și când avem de făcut o lucrare sfântă’.

Mai departe, păstorul de suflete le oferă jurnaliştilor statistici surprinse în cei opt ani de misiune la parohie: ‘au fost încreștinați un număr de aproximativ o mie de prunci și s-au întemeiat (au primit Taina Cununiei) peste o sută de familii’.

Intervievat în continuare, Protopopul Siciliei îşi prezintă poziţia faţă de articolele din mass-media cu privire la reprezentarea condiţiilor de sclavie în care se află românii care lucrează în serele din Vittoria.

Încă de început, părintele răspunde că ‘este greu sa găsești soluții atâta timp cât pe cei în cauză nu prea îi interesează’, făcând referire la români, şi adaugă că aceste cazuri sunt ‘destul de izolate, iar presa exagerează’.

Clericul dezvoltă acest subiect, în răspunsul oferit, şi precizează: ‘eu nu pot numi sclav un om care stă (n.r.: la locul de muncă) de bunăvoie. Când eşti nedreptățit, sunt autorități la care poți merge și dacă, din spusele românilor, unii nu și-ar fi făcut treaba, întotdeauna sunt alții mai mari ca ei la care putem apela. Cum ai vrea să fii tratat de un străin, când acesta vede că tu îi furi căciula fratelui tău român sau când vede că se vorbesc de rău între ei pentru a-și fura locurile de muncă…plus alte multe lucruri necreștine cu care unii își alimentează sufletele’.

În contrast cu aceste situaţii, Părintele precizează că există români apreciaţi pentru activitatea desfăşurată: ‘cunosc multe cazuri de români care sunt respectați și apreciați acolo unde își desfășoară activitatea. Deci, nu există pădure fără uscături…sunt și oameni buni și mai puțin buni, dar mai important e ca noi să nu fim nici răi, nici proști (să ne lăsăm batjocoriți) și să ne rugăm mai mult’.

Părintele Nicolae Chilcos este slujitor la Parohia Ragusa de aproape opt ani şi de puţin timp Protopop al Protopopiatului Siciliei, aflate în jurisdicţia Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Foto Credit: Gazeta Românească

Comentarii Facebook


Știri recente