Cum a fost sărbătorită Ziua Culturii Naţionale de românii din Cahul

Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită de românii din Cahul, Republica Moldova, prin rugăciune şi program cultural-artistic.

În prima parte a zilei a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru marele poet Mihai Eminescu în Paraclisul Episcopiei Basarabiei de Sud, în prezenţa prezenţa Preasfinţitului Părinte Veniamin.

Momentul comemorativ a continuat cu depunerea de flori la monumentul poetului situat în parcul central din Cahul de către clerici, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, precum şi de credincioşi din eparhie.

În cuvântul său, Episcopul Basarabiei de Sud le-a mulţumit tuturor pentru organizarea evenimentui şi i-a îndemnat să-şi imprime valorile pe care Eminescu le-a promovat toată viaţa.

„Mihai Eminescu a fost un patriot în sensul adevărat al cuvântului şi un om foarte credincios şi responsabil, pentru că s-a născut în Bucovina, care a fost sub ocupaţie austriacă”.

„A cunoscut ce înseamnă provocările cetăţenilor care locuiau într-un teritoriu care a fost sub ocupaţie, dorinţa lor de a vorbi limba şi de a fi din nou în trupul ţării sale”.

„Cunoscând sufletul românului din zona Bucovinei, după ce a făcut studii la Cernăuţi şi în Occident la Viena şi Berlin s-a întors acasă şi a lucrat ca nimeni altul atât de frumos păstrând şi afirmând valorile neamului nostru”, a spus Preasfinţia Sa.

La eveniment a participat şi Anca Corfu, consulul general al României la Cahul.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic organizat la Liceul „Mihai Eminescu” din municipiul Cahul, unde elevii au susţinut un recital de poezie şi cântec pe versurile marelui poet.

Foto credit: arhivă Basilica.ro


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente