Cum a fost sărbătorită Duminica Ortodoxiei la Constantinopol

În prima duminică din Postul Mare, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a prezidat Sfânta Liturghie la Catedrala patriarhală Sfântul Gheorghe din Constantinopol, cetatea în care a fost restabilit cultul icoanelor în Biserica Ortodoxă.

Concelebranți la Sfânta Liturghie au fost Mitropoliții Dimitrie de Prinkiponissos, Augustin al Germaniei, Gherman de Tranoupole, Sotirie de Toronto, Macarie de Aneos, Evghenie de Retymni și Avlopotamos, Amfilohie de Ganos și Chora, Damaschin de Kydonia și Apokoronos, Natanael de Koos și Nisyros, Constantin de Singapore și Hrisostom de Symi.

În cuvântul său, Mitropolitul Teodoret al Laodiceii a amintit că în Duminica Ortodoxiei sunt cinstiți „marii mărturisitori ai credinței, păstorii Bisericii, arhiereii, preoții și diaconii, împreună cu monahii și laicii, care au orânduit cuvântul adevărului, jertfindu-și adesea și viața proprie”.

„Apărarea credinței ortodoxe urmează cursul martiric al Bisericii, care și-a dedicat o mare parte a istoriei și dinamismului ei apărării întocmai a autenticității ei și a adevărului de credință”, a spus Mitropolitul Teodoret în cuvântul rostit duminică, 17 martie 2019.

Mitropolitul Laodiceii a făcut referire la rolul Bisericii Constantinopolului în cursul istoriei, amintind că „în cetatea aceasta, împărăteasa cetăților, a fost luată decizia de restabilire a sfintelor icoane”.

El a vorbit despre eforturile Bisericii Constantinopolului de „a sluji cu responsabilitate și abnegație nevoilor Bisericilor Ortodoxe locale”.

Un alt subiect la care a făcut referire mitropolitul Patriarhiei Ecumenice a fost Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe convocat în insula Creta în urmă cu trei ani.

La slujbă au fost prezenți ierarhi ai Constantinopolului, Subministrul de Externe al Greciei, Markos Bolaris, Ambasadorul Greciei în Ankara, Petros Mavroeidis și alte personalități.

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oficiat un Trisaghion pentru odihna sufletelor tuturor celor care s-au luptat pentru apărarea credinței ortodoxe.

În continuare, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a condus credincioșii în tradiționala procesiune cu icoane.

Foto credit: Patriarhia Ecumenică / Nikos Manghinas

Comentarii Facebook


Știri recente