Cultul și sărbătorile închinate Maicii Domnului

Creștinii ortodocși vor sărbători, pe 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului, primul mare praznic al anului bisericesc. Cultul și sărbătorile închinate Domnului Iisus Hristos, Maicii Domnului și sfinților în general reprezintă o realitate a vieții Bisericii. De aceea, sărbătorile creștine și mai ales cele închinate Maicii Domnului nu pot fi înțelese deplin decât în lumina învățăturii Mântuitorului despre cinstea acordată tuturor celor care L-au urmat. Maica Domnului se bucură de o cinstire deosebită în toată lumea, informează TRINITAS TV.

„Pe Maica Domnului, noi credincioșii, o cinstim prin rugăciunile pe care i le înălțăm, prin faptul că o rugăm să mijlocească înaintea Mântuitorului Hristos pentru mântuirea, ajutorul, însănătoșirea noastră sufletească și trupească. O cinstim de asemenea prin slujbele pe care i le închinăm pentru că în cadrul acestora există foarte multe referiri la rolul în iconomia mântuirii neamului pe care Maica Domnului l-a avut. O cinstim pe Maica Domnului prin faptul că îi purtăm numele. Știm că numele de Maria înseamnă împărăteasă sau doamnă. O mai cinstim totodată pe Maica Domnului prin faptul că anumite biserici și catedrale o au drept ocrotitoare. Ar trebui să o cinstim pe Maica Domnului mai ales prin a-i urma pilda de viețuire și de dragoste față de Mântuitorul Iisus Hristos”, a mărturisit Pr. Prof. Ionuț Bărbulescu, directorul Seminarului Teologic Ortodox din București.

Cinstirea Maicii Domnului în cultul public al Bisericii s-a manifestat, încă de la început, prin mai multe forme sau modalități de expresie. Fecioara Maria este sărbătorită, în chip special, de mai multe ori în cursul anului bisericesc.

Următoarea sărbătoare închinată celei care l-a născut pe Mântuitorul Iisus Hristos este consemnată de calendarul Bisericii Ortodoxe la 1 octombrie, atunci când cinstim Acoperământul Maicii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente