Cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, copiii din regiunea Odesa vizitează România

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a finanțat unproiect pentru copiii români din regiunea Odesa a Ucrainei. Până la finele lunii septembrie, copiii își îmbunătățesc cunoștințele de limba română și de istoria României.

Proiectul se derulează prin intermediul Asociației Entrropia și în colaborare cu școlile satelor Starosillia (Frumușica Veche) și Mineailivca (Manjiu), din raionul Belgorod-Dnestrovsk (Cetatea Albă), regiunea Odesa.

La sfârșitul lunii august, 15 elevi și cadre didactice din regiune au vizitat Palatul Parlamentului, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național de Istorie a României și Centrul Istoric al Bucureștiului.

Grupul a fost primit și la sediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, unde au discutat cu reprezentanții guvernului despre accesul la învăţământul în limba maternă, situația burselor școlare și alte teme specifice comunităților românești istorice din afara granițelor.

Copiii din regiunea Odesa au vizitat Bucureștiul în perioada 22-25 august 2022. Proiectul finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni se desfășoară în perioada 1 august – 30 septembrie 2022. Foto: Facebook / Entrropia

„Scopul comun al Asociației Entrropia și a cadrelor didactice din Raionul Belgorod-Dnestrovsk este acela de asumare și fructificare a identității naționale în perpetuarea filonului național românesc, cu efecte pe termen nelimitat. Acest proiect este un prim pas pentru ca alți elevi ucrainieni de etnie română să viziteze România, să o cunoască din experiențe”, se afirmă pe site-ul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Asociația Entropia a donat școlii din Frumușica Veche treninguri, abecedare, pixuri, acuarele, hârtie de desenat și cocarde de absolvent pentru elevii din clasa XI-a, anul final de studii preuniversitare.

Elevii din clasa a XI-a școlii din Frumușica Veche, regiunea Odesa, împreună cu profesoara Zinaida Pinteac, diriginta lor. Foto: Facebook / Entrropia

La începutul lunii septembrie, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a lansat două linii de finanțare pentru românii din jurul granițelor:

În provincia istorică românească Bugeac, situată la sud de Republica Moldova, între Prut, Nistru și Marea Neagră, trăiesc aproximativ 125.000 de etnici români care fac parte dintr-o comunitate istorică românească.

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Entrropia

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente