Cu ce să începem perioada Triodului? Prin a vedea pe unde suntem: PS Damaschin

De la Mănăstirea sa de metanie – Sihăstria Putnei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a transmis la început de Triod un îndemn la autoanaliză pentru a constata patologiile propriului suflet și a începe o „transfuzie de Viață” în cele 70 de zile rămase până la Înviere.

„Cu ce să începem? Prin a ne vedea pe unde suntem. Nu suntem aici în față. Nici chiar cei care stați aici”, le-a spus ierarhul credincioșilor mai apropiați de altar precizând că nu se referă la poziția fizică.

„Nu suntem aici, suntem acolo, în spate”, a indicat părintele episcop vicar arătând spre pridvor și invitând la imitarea vameșului smerit din textul evanghelic duminical. „Suntem departe de ceea ce ar trebui să fim”.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Ușile pocăinței

Predica Episcopului vicar al Arhiepiscopiei Sucevei a pornit de la exegeza unui imn specific Triodului, „Ușile pocăinței”.

„Ușile pocăinței deschide-mi mie, Dătătorule de viață, că mânecă duhul meu la Biserica Ta cea sfântă, purtând locaș un trup cu totul spurcat. Ci ca un Îndurat, curățește-l cu mila milostivirii Tale!”.

Ierarhul a explicat că „Ușile pocăinței deschide-mi mie” este o expresie eliptică, condensată. Pocăința nu are ușă, ci este vorba de „niște uși care se deschid prin pocăință”, a explicat Preasfinția Sa. „Sunt acele uși pe care noi le-am închis prin păcatele noastre (…) Sunt ușile Împărăției lui Dumnezeu pe care noi le-am închis, nu Dumnezeu”.

Inima vi-i caldă sau vi-i rece?

„Hai să vă gândiți și dumneavoastră și mă gândesc și eu: cât de împietriți putem să fim câteodată? Chiar dacă venim la biserică, deși ne rugăm acasă, deși poate mai citim simțiți că arde ceva în dumneavoastră? Inima vi-i caldă sau vi-i rece? Sufletul tânjește după Dumnezeu sau le face din obligație?”

„Toate astea sunt semne, sunt simptome ale unei patologii – cum se zice acuma, nu? – duhovnicești. Adică sufletul moare încetul cu încetul și tre să vină Viața ca să facă o infuzie, o transfuzie de Viață. Lucrul acesta numai Dumnezeu poate să-l facă. Și aceste 10 săptămâni care ne stau înainte sunt timp prielnic pentru o transfuzie de viață divină, o viață dumnezeiască, o viață care să ne învieze înainte de Înviere”.

”Ușile pocăinței se vor a fi deschise

Îndemnul final oferit duminică de PS Damaschin a fost să mergem cu sufletul și cu trupul nostru suferinde înaintea Doctorului Hristos pentru că „Ușile pocăinței se vor a fi deschise. Cine stă să ni le deschidă? Dătătorul de viață”.

„El stă lângă ușă. Închipuiți-vă, așa, că stă lângă ușă acolo: ‹Oare bate cineva? Mă cheamă cineva. Eu acuma o deschid. Că nu țin goală Biserica. Eu n-am făcut Împărăția cerurilor să stau numai Eu cu îngerii mei și cu sfinții. Toată lumea aș aduce-o, dar să bată cineva, să Mă strige cineva›”.

„Dacă venim în fața Lui, dacă-L chemăm, dacă-L strigăm ,dacă-L rugăm să ne deschidă ușa, El asta face”, a încurajat ierarhul.


Foto: captură video YouTube

Comentarii Facebook


Știri recente