De la Mănăstirea sa de metanie – Sihăstria Putnei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a transmis la început de Triod un îndemn la autoanaliză pentru a constata patologiile propriului suflet și a începe o „transfuzie de Viață” în cele 70 de zile rămase până la Înviere.
„Cu ce să începem? Prin a ne vedea pe unde suntem. Nu suntem aici în față. Nici chiar cei care stați aici”, le-a spus ierarhul credincioșilor mai apropiați de altar precizând că nu se referă la poziția fizică.
„Nu suntem aici, suntem acolo, în spate”, a indicat părintele episcop vicar arătând spre pridvor și invitând la imitarea vameșului smerit din textul evanghelic duminical. „Suntem departe de ceea ce ar trebui să fim”.

Ușile pocăinței
Predica Episcopului vicar al Arhiepiscopiei Sucevei a pornit de la exegeza unui imn specific Triodului, „Ușile pocăinței”.
„Ușile pocăinței deschide-mi mie, Dătătorule de viață, că mânecă duhul meu la Biserica Ta cea sfântă, purtând locaș un trup cu totul spurcat. Ci ca un Îndurat, curățește-l cu mila milostivirii Tale!”.
Ierarhul a explicat că „Ușile pocăinței deschide-mi mie” este o expresie eliptică, condensată. Pocăința nu are ușă, ci este vorba de „niște uși care se deschid prin pocăință”, a explicat Preasfinția Sa. „Sunt acele uși pe care noi le-am închis prin păcatele noastre (…) Sunt ușile Împărăției lui Dumnezeu pe care noi le-am închis, nu Dumnezeu”.
Inima vi-i caldă sau vi-i rece?
„Hai să vă gândiți și dumneavoastră și mă gândesc și eu: cât de împietriți putem să fim câteodată? Chiar dacă venim la biserică, deși ne rugăm acasă, deși poate mai citim simțiți că arde ceva în dumneavoastră? Inima vi-i caldă sau vi-i rece? Sufletul tânjește după Dumnezeu sau le face din obligație?”
„Toate astea sunt semne, sunt simptome ale unei patologii – cum se zice acuma, nu? – duhovnicești. Adică sufletul moare încetul cu încetul și tre să vină Viața ca să facă o infuzie, o transfuzie de Viață. Lucrul acesta numai Dumnezeu poate să-l facă. Și aceste 10 săptămâni care ne stau înainte sunt timp prielnic pentru o transfuzie de viață divină, o viață dumnezeiască, o viață care să ne învieze înainte de Înviere”.
Pe 21 februarie începe Triodul.
Triodul este atât o carte de cult, cât și o perioadă liturgică a Anului bisericesc. Numit și perioada prepascală, Triodul percede perioada Penticostarului și urmează perioadei celei mai lungi, Octoihul. pic.twitter.com/vHntBsrQe1— Basilica.ro (@AgentiaBasilica) February 20, 2021
”Ușile pocăinței se vor a fi deschise
Îndemnul final oferit duminică de PS Damaschin a fost să mergem cu sufletul și cu trupul nostru suferinde înaintea Doctorului Hristos pentru că „Ușile pocăinței se vor a fi deschise. Cine stă să ni le deschidă? Dătătorul de viață”.
„El stă lângă ușă. Închipuiți-vă, așa, că stă lângă ușă acolo: ‹Oare bate cineva? Mă cheamă cineva. Eu acuma o deschid. Că nu țin goală Biserica. Eu n-am făcut Împărăția cerurilor să stau numai Eu cu îngerii mei și cu sfinții. Toată lumea aș aduce-o, dar să bată cineva, să Mă strige cineva›”.
„Dacă venim în fața Lui, dacă-L chemăm, dacă-L strigăm ,dacă-L rugăm să ne deschidă ușa, El asta face”, a încurajat ierarhul.
Foto: captură video YouTube