Ctitorii Bisericii și Spitalului Grecescu pomeniți de Sf. Ioan la Drobeta-Turnu-Severin

Ctitorii Ioan și Ioana Grecescu ai Bisericii care a fost o perioadă Catedrala orașului Drobeta-Turnu-Severin, dar și ai spitalului din imediata apropiere, au fost pomeniți de Soborul Sf. Ioan Botezătorul la finalul Sfintei Liturghii.

Comunitatea Bisericii Grecescu și-a comemorat luni ctitorii, a serbat hramul bisericii, dar și onomastica preotului Cristian-Ionuț Raicu precum și a unor enoriași.

Evenimentele au fost binecuvântate de chiriarhul Severinului și Strehaiei care a oficiat Sf. Liturghie și l-a hirotesit iconom stavrofor pe Pr. Ionuț Raicu, informează Eparhia.

PS Nicodim oferind Gramata de hirotesie Pr. Ionuț Raicu. ©Episcopia Severinului și Strehaiei.

Preasfințitul Părinte Nicodim le-a vorbit credincioşilor despre viaţa plină de sfinţenie pe care a dus-o Sf. Proroc Ioan în pustiul Iordanului, în aşteptarea Botezului Mântuitorului Iisus Hristos.

„În urma răbdării, ascezei şi nevoinţelor sale, Ioan a dobândit har de la Dumnezeu, Care i-a descoperit venirea la Iordan al lui Hristos şi arătarea Sfintei Treimi. Glasul său a lucrat numai spre vestirea apropierii Împărăţiei Cerurilor, pregătind poporul prin botezul cu apă”, a spus ierarhul.

Programul liturgic s-a încheiat cu un parastas săvârşit de soborul de preoți slujitori spre veşnica pomenire a ctitorilor lăcaşului de închinare severinean.

Biserica Grecescu

Biserica Grecescu este ctitorie, din 1868, a familiei de boieri Ioan și Ioana Grecescu, care au ridicat şi spitalul din apropiere, cunoscut sub acelaşi nume.

Biserica Grecescu. ©Informații România

La realizarea proiectului, Carol I a angajat arhitectul capitalei, biserica fiind construită după stilul celei domneşti de la Curtea de Argeş.

Valoarea şi frumuseţea acestui lăcaş de cult sunt date şi de pictura interioară (stil neoclasic), creaţie a pictorului român Gheorghe Tătărescu (1872).

Biserica a fost sfinţită în 1875, iar în 1884 a devenit catedrală ortodoxă a oraşului Turnu Severin pentru că prima catedrala – Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, numita ,,Maioreasa” – era în stare de ruină.

Foto credit: Episcopia Severinului și Strehaiei

Comentarii Facebook


Știri recente