Ctitoria ştefaniană din Hârlău a fost resfinţită la 526 ani de la construcţie

Biserica monument istoric din Hârlău, ctitorită de Sfântul Ştefan cel Mare în 1492, a fost resfinţită duminică, 1 iulie, informează doxologia.ro

Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și de Înaltpreasfințitul Părinte Mitrofan, Mitropolit de Lugansk și Alchevsk – Ucraina.

În ultimii ani au avut loc ample lucrări de reparații la biserica din Hârlău, cele mai importante fiind înlocuirea acoperișului și restaurarea sfintei mese.

Lăcaşul de cult este inclus în lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015.

Liturghie arhierească

După slujba de resfinţire, soborul slujitor, condus de cei doi mitropoliți, a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al lăcaşului de cult.

În omilia sa, Mitropolitul de Lugansk și Alchevsk a vorbit despre existenţa diavolului şi activitatea pe care acesta o desfăşoară pentru a-i abate pe oameni de la calea mântuirii.

„Sfinții Părinți ne spun că cea mai mare biruință a diavolului este aceea că a putut să pună în gândul oamenilor ideea că el nu există. Pentru noi, creștinii ortodocși, trebuie să fie clar și lămurit acest lucru, anume că diavolul există și că el încearcă tot timpul să-l facă pe om să alunece de pe calea cea adevărată, de pe calea care duce către Împărăția Cerurilor”, a spus Mitropolitul Mitrofan.

Mitropolitul Mitrofan predicând credincioşilor prezenţi la slujba de resfinţire. Foto credit: Doxologia.ro

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul „Basileus” al Seminarului Liceal Ortodox „Sfântul Vasile” din Iași.

Biserica este înfăţişarea Raiului

De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un scurt cuvânt, în care a subliniat rolul și importanța locașurilor de cult:

„Biserica este casa lui Dumnezeu, este înfățișarea Raiului, Biserica este sălaș al Duhului Sfânt, Biserica este locul în care omul se întâlnește cu Dumnezeu, este locul de care noi suntem chemați să avem grijă”.

Pentru activitatea derulată în slujba Bisericii, pentru jertfelnicia și implicarea de care a dat dovadă, părintele paroh Dumitru Tincu a primit „Crucea patriarhală”, cea mai mare distincție pentru clerici.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente